EMA, avertisment de ultimă oră cu privire la efectele secundare ale unui vaccin anti-Covid-19. Ce probleme de sănătate au fost descoperite

EMA, avertisment de ultimă oră cu privire la efectele secundare ale unui vaccin anti-Covid-19. Ce probleme de sănătate au fost descoperite
Persoană imunizată anti-Covid-19 Sursă foto: Fred TANNEAU / AFP

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis recomandări cu privire la includerea unui avertisment referitor la efectele secundare cardiace ale unuia dintre vaccinurile anti-Covid-19. Potrivit specialiștilor, compania producătoare ar trebui să ofere mai multe informații suplimentare în ceea ce privește riscul apariției acestor efecte.

Ce probleme au fost raportate în urma imunizării cu acest vaccin

Potrivit EMA, două afecţiuni inflamatorii cardiace, respectiv miocardita și pericardita, urmează să fie menționate ca efecte secundare noi în informațiile despre produs pentru vaccinul anti-Covid-19, Nuvaxovid, a transmis agenția, miercuri, potrivit Reuters.

De asemenea, agenția a cerut producătorului american de medicamente să furnizeze date suplimentare cu privire la riscul apariției acestor reacții adverse. Decizia a fost luată în urma identificării de către EMA a mai multor reacții alergice severe, drept potențiale efecte secundare ale vaccinului.

Compania farmaceutică Novavax, producătoare vaccinului în cauză, s-a bazat pe faptul că, acest ser va fi opțiunea potrivită pentru persoanele care nu doresc să se imunizeze cu vaccinurile Pfizer și Moderna, care se bazează pe tehnologia revoluționară ARNm mesager (ARNm).

Astfel, vaccinul anti-Covid-19, Nuvaxovid, se bazează pe vechea tehnologie, folosită de zeci de ani pentru a lupta împotriva bolilor precum hepatita B și gripa. În ciuda speranței companiei de a avea mai mult succes decât Pfizer și Moderna,  doar aproximativ 250.000 de doze de Nuvaxovid au fost administrate în Europa până acum, de la lansarea sa în decembrie, potrivit datelor furnizate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

În SUA, vaccinul împotriva Covid-19 de la Novavax, a fost autorizat miercuri, 13 iulie, de către Agenția Americană pentru Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) pentru adulții cu vârsta de 18 ani și peste. Produs de această companie americană, vaccinul a fost deja distribuit în alte zeci de țări.

În urma autorizării de urgență a acestui vaccin în SUA, Robert Califf, șeful FDA, a transmis într-un comunicat de presă că această autorizare va „oferi adulților americani care nu au primit încă un vaccin împotriva Covid-19 o altă opțiune”.

Ce eficiență anti-Covid-19 are vaccinul produs de Novavax

Înaintea apariției tulpinilor Delta și Omicron, oamenii de știință au descoperit că vaccinul Nuvaxovid are o eficiență de 90%. Administrat în două doze, la interval de trei săptămâni, acest ser anti-Covid-19 folosește o tehnică mai tradițională decât ARN-ul mesager, conținând o componentă a virusului care declanșează un răspuns imun, similar cu vaccinurile împotriva tusei convulsive, meningitei meningococică și hepatita B.

În momentul autorizației de folosire în SUA, oamenii au fost asigurați de oficialii Agenției Americane pentru Medicamente cu privire la eficiența crescută a acestui ser.

„Americanii pot fi încrezători că acest vaccin, la fel ca toate celelalte vaccinuri utilizate în Statele Unite, a fost supus unei revizuiri științifice riguroase și cuprinzătoare a FDA”, a declarat Peter Marks, un oficial înalt al agenției, potrivit lemonde.fr.

 

Urmăriți Playtech.ro și pe