Africa lovită de un blestem biblic. Ce se întâmplă pe continentul negru în timp ce restul omenirii este în plină pandemie

Africa lovită de un blestem biblic. Ce se întâmplă pe continentul negru în timp ce restul omenirii este în plină pandemie
Africa lovită de un blestem biblic. Ce se întâmplă pe continentul negru în timp ce restul omenirii este în plină pandemie

Săptămâni înainte ca coronavirusul să se răspândească în mare parte a lumii, părți din Africa erau deja amenințate de un alt tip de ciumă, cel mai mare focar de lăcuste pe care unele țări nu îl mai văzuseră de 70 de ani.

Africa lovită de un blestem biblic

Acum a sosit cel de-al doilea val de insecte vorace, de aproximativ 20 de ori mai mare decât primul. Milioane de lăcuste tinere, de deșert, sunt în locurile de reproducere din Somalia în căutarea unei vegetații proaspete care răsar cu ploile sezoniere. Milioane de persoane deja vulnerabile sunt expuse riscului. Și pe măsură ce se adună pentru a încerca să combată lăcustele, de multe ori în zadar, riscă să răspândească virusul, un subiect care vine pentru mulți din zonele rurale.

”Este vorba despre lăcustele despre care toată lumea vorbește. După ce aterizează în grădina ta, distrugerea totală. Unii oameni chiar vă vor spune că lăcustele sunt mai distructive decât coronavirusul. Există chiar și unii care nu cred că virusul va ajunge aici. Unii fermieri din satul Abokat, lângă granița keniană, fluieră sau aruncă pietre pentru a încerca să alunge lăcustele.”, a spus Yoweri Aboket, un fermier din Uganda.

Ce se întâmplă pe continentul negru în timp ce restul omenirii este în plină pandemie

O grădină eșuată de manioc, o capsă locală, înseamnă foame. Astfel de griji în satul a aproximativ 600 de persoane se reflectă într-o mare parte din Africa de Est, inclusiv Kenya, Etiopia și Sudanul de Sud. Vadurile de lăcuste au fost observate și în Djibouti, Eritrea, Tanzania și Congo. U.N. Organizația pentru Alimente și Agricultură a numit focarul de lăcuste, cauzată de schimbările climatice, „o amenințare fără precedent” pentru securitatea alimentară și mijloacele de trai. Oficialii săi au apreciat acest nou val ca fiind de aproximativ 20 de ori mai mare decât primul.

Condițiile favorabile de reproducere până în luna mai înseamnă că va exista o nouă rundă de roiuri la sfârșitul lunii iunie și iulie, care este începutul sezonului de recoltare, a spus agenția. U.N. acesta și-a ridicat apelul de ajutor de la 76 milioane dolari la 153 milioane dolari, spunând că este necesară o acțiune imediată înainte de creșterea numărului de lăcuste. Până în prezent, FAO a strâns 111 milioane de dolari în numerar sau gajuri.

Africa lovită de un blestem biblic. Ce se întâmplă pe continentul negru în timp ce restul omenirii este în plină pandemie
Africa lovită de un blestem biblic. Ce se întâmplă pe continentul negru în timp ce restul omenirii este în plină pandemie

Lăcustele „invadează regiunea Africii de Est în roiuri excepțional de mari, cum nu s-au mai văzut niciodată. Noile roiuri includ „adulți tineri”, vorace, care mănâncă mai mult decât cele adulte. Mwangi și alți oficiali din Kenya au menționat dificultăți în combaterea infestării deoarece restricțiile de călătorie legate de coronavirus încetinesc călătoriile transfrontaliere și întârzie livrarea pesticidelor. Mwangi a spus că activitatea de verificare a ofițerilor de teren a fost redusă, făcând mai greu pentru centru actualizarea modelelor regionale de predicție. În județul rural Laikipia, printre cei mai afectați din Kenya, unii atrag atenția asupra amenințării la fermele comerciale.

„Cred că, din păcate, din cauza altor lucruri care se petrec în întreaga lume, oamenii uită de problema cu lăcuste. Dar este o problemă foarte, foarte reală ”, a declarat fermierul George Dodds FAO.

Pulverizarea aeriană este singura cale eficientă de a controla focarul de lăcuste. După ce lăcustele au trecut în Uganda pentru prima dată din anii ’60, soldații au apelat la utilizarea pompelor de pulverizare portabile din cauza dificultăților în obținerea aeronavei necesare. Ministrul agriculturii din Uganda a declarat că autoritățile nu sunt în măsură să importe suficiente pesticide din Japonia, invocând perturbări la transporturile internaționale de marfă.

Ministrul a stabilit încă un buget suplimentar, de peste 4 milioane de dolari, solicitat pentru controlul lăcustelor. Suma este substanțială într-o țară în care președintele a strâns fonduri de la oameni înstăriți pentru a ajuta la combaterea virusului, dar asistenții medicali amenință cu greva pentru lipsa echipamentului de protecție.

Alte țări se confruntă cu provocări similare. În Etiopia, unde aproximativ 6 milioane de persoane trăiesc în zonele afectate de focarul de lăcuste, infestarea, dacă nu este verificată, „va provoca pierderi de recoltă pe scară largă, pășune și acoperire de pădure, agravarea nesiguranței alimentare și furajelor”, spune FAO.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI