Afacerile pe care românii le-au resuscitat în pandemie. Noul trend care pune stăpânire pe România

de: Cezar Andrei
28 03. 2022

Evenimentele ultimilor doi ani au făcut ca fenomenul consumerismului să se mai domolească. Din dorința de a economisi, românii au început să se orienteze către servicii de restaurare sau reparare a diverselor bunuri. Așa se face că în perioada de pandemie au reapărut atelierele de reparații și retapițări, iar acest trend este într-o continuă creștere.

Noul trend care pune stăpânire pe România. Afaceri resuscitate în pandemie

În Cluj-Npaoca, spre exemplu, repararea încățămintei a devenit o opțiune serioasă pentru cei care nu doresc să dea bani pe o pereche nouă. Micile ateliere pot reda viața încălțămintei favorite, astfel că nu mai este nevoie să scoți din buzunar sume importante pentru a-ți cumpăra de încălțat.

Iar acest lucru vine cu un dublu avantaj, spun sepcialiștii: economisirea, mai ales în aceste vremuri de instabilitate economică și susținerea micilor afaceri românești.

„Meșteșugarul este omul de lângă noi, iar în situații de criză aceasta este o formă de solidaritate pe care o manifestăm. Pe de altă parte ultimii doi ani ne-au făcut să revalorizăm rețelele locale de producție, fie că e vorba de vestimentație, mobilier, mâncare”.

La un atelier de reparat încălțările, mșterii lucrează necontenit. Aceștia redau strălucirea de altădată a perechilor preferate de clienți, schimbându-le pingelele, fermoarele sau flecurile. Prețul unei recondiționări pornește de la 40-50 de lei, dar poate ajunge și la 180, potrivit știrileprotv.ro.

„Operațiunile noi pe care le facem acum, curățat, revopsit. Ai o încălțăminte scumpă, comodă, o repari și faci economie, simplu”, spune Claudiu, un tânăr care a învățat meserie de la tatăl său.

Economia pe care o fac oamenii apelând la mâna unor specialiști este considerabilă. Spre exemplu, UGG-urile sunt curățate cu 60 de lei. Dacă le-ar fi spălat la mașină acasă clienta le-ar fi stricat, iar unele noi costă 900 de lei. Reparația unei încălțări zgăriate costă 90 de lei, iar recondiționarea unei genți din piele, 120 de lei.

„În primul rând o curătăm, o igienizăm, o ozonificăm pentru a îndepărta bacteriile și mirosul neplăcut și după o putem vopsi în cazul în care este zgâriată”, spune un alt antreprenor din domeniu.

Magazinele de mobilă oferă servicii de restaurare acasă la client

Recondiționarea pieselor de mobilier este și ea o îndeletnicire tot mai practicată în ultima vreme. În general, mobila nouă este scumpă, iar din acest considerent oamenii au început să apeleze la serviciile unor ateliere de recondiționat.

Un astfel de serviciu pentru un scaun cu tapițerie din piele, spre exemplu, poate porni de la 250 de lei. De asemenea, comercianții au început să le ofere clienților posibilitatea de a repara și la ei acasa piese de mobilier.

„Dacă sunt lucruri minore se pot rezolva intern, colegii de la montaj pot să înlocuiască anumite piese”, spune reprezentantul unui magazin de profil.