Afacerea cu care românii dau lovitura în această toamnă. Produsele sunt foarte căutate în Italia şi Germania
În ultimii ani, din ce în ce mai mulți români se reorientează către afaceri care aduc profituri rapide. Printre acestea se numără și afacerea cu care românii dau lovitura în această toamnă. Produsele sunt foarte căutate în Italia şi Germania, iar exporturile au crescut considerabil. Zona de pădure din țara noastră oferă o varietate de astfel de produse, care se vând pe bani grei în aceste zile.
Culturile de ciuperci se vând ca pâinea caldă
Producția durabilă și colectarea de ciuperci din zone sălbatice, nepoluate, creează o imagine pozitivă pentru furnizorii din țările în curs de dezvoltare emergente. Certificarea siguranței alimentare combinată cu teste de laborator fiabile și frecvente sunt importante.
China este principalul concurent pentru shiitake și alte ciuperci uscate asiatice. Țările din Europa de Est sunt concurenți puternici pentru ciupercile sălbatice uscate colectate, cum ar fi porcini, chanterelle, trompete negre, morse, hribi sau ghebe.
Comerțul internațional cu ciuperci nu mai este în creștere. Pentru ciupercile proaspete, plafonul este de aproximativ 500.000 de tone. Comerțul internațional cu conserve de ciuperci este în scădere. Acesta a scăzut de la 600.000 de tone în urmă cu zece ani la aproximativ 450.000 de tone în prezent.
Comerțul cu ciuperci congelate este, de asemenea, în stagnare. Nu există cifre disponibile pentru acest produs la nivel global. Luând în calcul exportul din țările UE, acesta va fi de 120.000 de tone în total. Pe piața de produse proaspete se manifestă în special Polonia, iar această țară deplasează alte țări.
Exportul polonez este în continuare în creștere. Anul trecut, a vizat 220.000 de tone, ceea ce face ca Polonia să fie cel mai mare exportator de ciuperci proaspete la nivel mondial. În zece ani, exportul polonez s-a dublat.
China este în continuare numărul unu în ceea ce privește exportul de ciuperci în conservă. Cu toate acestea, exportul chinezesc a scăzut rapid, de la 600.000 la 450.000 de tone în mai puțin de zece ani. În ceea ce privește conservele de ciuperci, Olanda este, de asemenea, a doua țară exportatoare, dar se află mult în urma Chinei.
Exportul olandez a fost destul de stabil ca mărime de ani de zile. Polonia este, de asemenea, în creștere pe această piață. Exportul polonez de conserve de ciuperci s-a dublat, de asemenea, în doar câțiva ani. Germania și SUA sunt cele mai importante țări importatoare de conserve de ciuperci, urmate îndeaproape de Rusia și Franța.
Ciupercile sunt afacerea cu care românii dau lovitura în această toamnă
Inclusiv România a devenit un jucător pe această piață, dar și la această oră este o piață în dezvoltare. Micii fermieri, în ideea de a face profituri rapide, s-au reorientat către ciuperci, cultivarea, colectarea și vânzarea către export. Multe din produsele comercializate de micii fermieri români ajung în state, precum Germania și Italia, unde sunt la mare căutare.
O astfel de afacere s-a dezvoltat la Novaci, în județul Gorj, cipercăria de aici cerând între 2 și 3 euro pe kilogramul de hribi sau ghebe. Unii exportatori români spun că materia primă există, dar nu au forța de muncă necesară pentru a procesa și trimite la export atât cât și-ar dori. Așadar, dacă sunteți în căutare de profit, afacerea cu ciuperci este afacerea cu care românii dau lovitura în această toamnă!