Aeroportul din Brașov s-a deschis oficial. Primul avion cu pasageri a aterizat, ministrul Nicolae Ciucă l-a inaugurat

de: Ștefan R. Apostol
15 06. 2023

Aeroportul din Brașov s-a deschis oficial! Începând de astăzi, orașul Brașov devine al 17 oraș care va avea un centru comercial de operare a zborurilor interne și internaționale, prin lansarea oficială a primului aeroport construit în România în ultimii 50 de ani. Lansarea oficială a avut loc astăzi, în prezența fostului premier Nicolae Ciucă, actualmente președinte al Senatului României, și a oficialităților locale din județ. Lansarea a fost făcută odată cu primul avion cu pasageri care a aterizat pe Aeroportul Brașov-Ghimbav, pilotat de fiul celebrului cosmonaut român Dumitru Prunariu.

Aeroportul din Brașov, primul după 50 de ani

În urmă cu 17 ani era anunțate demararea lucrărilor la primul terminal după aproape 100 de ani de la construcția primului aeroport în România, cel de la Bucuresti Băneasa ”Aurel Vlaicu”, construit în 1910. La momentul 2006 se împlineau 96 de ani de la atestarea acestuia din urmă.

Vezi și: Care sunt companiile aeriene românești. Când au fost înființate acestea, detalii mai puțin știute

Pentru Aeroportul din Brașov, Agenția Domeniului Statului transferau aproximativ 110 hectare de teren pentru acest proiect autorităților din Județul Brașov, iar proiectul intra în atribuțiile autorităților din Brașov, Covasna și Harghita, încă din noiembrie 2005.

Aeroportul a costat aproximativ 140 de milioane de euro

Construcția propriu-zisă a noului aeroport începea în aprilie 2008, iar patru ani mai târziu, Consiliul Județean aloca aproximativ 12 milioane de euro, printr-un contract cu Vectra Service, antreprenorul desemnat să ducă la bun sfârșit construcția pistei aeroportului.

Vezi și: Vom avea încă un aeroport în România. Costă zeci de milioane de euro

Întregul complex inaugurat astăzi se iîntinde pe o suprafață totală de 11.780 de metri pătrați, iar toate clădirile fiind construite de antrepenorul Bog’Art București. Proiectul avea să-i fie atribuit acestuia în august 2019, fiind vorba de construcția, în principal, a terminalul de pasageri. Finalizarea lucrărilor a avut ca termen limită luna mai a acestui an, lucru care de altfel s-a și întâmplat.

Aeroportul din Brașov s-a deschis oficial azi, 15 iunie 2023

Lansarea oficială a noului terminal a fost programată pentru astăzi, 15 iunie 2023, la care au participat fostul premier Nicolae Ciucă, oficialitățile din județul Brașov, ministrul Transporturilor, prin zborul simbolic al unei curse TAROM, de la București, iar aeronava a fost pilotată de fiul cosmonautului român Dumitru Prunariu, Cătălin Prunariu.

”La ora 8:10, aeronava TAROM pilotată de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, aterizează pe pista Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav. Personalităţi ale vieţii politico-sociale din ţara noastră, de la preşedintele desemnat al Senatului, Nicolae Ciucă, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, până la cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român Mihai Covaliu, alături de ambasadorii Marii Britanii şi Franţei şi alţi oficiali guvermanentali se află în prima cursă care aterizează la AIBG”, a scris preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, ministru desemnat al Dezvoltării, pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce privesc dotările tehnice, conform unui comunicat emis tot astăzi, Aeroportul din Brașov a fost dotat cu tehnologie de specialitate de ultimă oră, atât din punct de vedere al controlului de trafic, cât și al siguranței și securității în interiorul terminalului de pasageri.

Dan Air va lansa zboruri spre Bruxelles din București și de pe aeroportul din Brașov

Compania aeriană românească low-cost Dan Air va începe să opereze zboruri regulate către Bruxelles în luna iunie, cu zboruri atât din București, începând cu 7 iunie, cât și de pe noul aeroport din Brașov, începând cu 21 iunie.

Vezi și: Cele mai bune aeroporturi din România. Cum sunt tratați pasagerii aici, de fapt

Dan Air este prima companie aeriană care a anunțat zboruri de pe noul aeroport internațional Brașov-Ghimbav, începând de astăzi, 15 iunie. Următoarele destinații sunt incluse inițial în orar: Barcelona, Bruxelles, Budapesta, Londra, Milano, Munchen și Nürnberg.

Va exista un zbor pe săptămână pe ambele rute spre Bruxelles, cu o aeronavă Airbus A320. Dan Air a fost înființată în 2018 la București și în prezent operează doar zboruri charter și wet-lease.