Adrian Streinu Cercel, sfat pentru români. Ce e bine să bea pentru a evita infectarea

de: Alexandra Chivu
13 04. 2020

Doctorul Adrian Streinu Cercel a spus românilor ce este bine să bea pentru a evita infectarea cu noul virus. Ce spune despre apa din rețeaua publică? Mulți se întreabă dacă ar trebui să o evite în această perioadă.

Adrian Streinu Cercel, sfat pentru români: ce e bine să bea pentru a evita infectarea

Adrian Streinu Cercel, șeful Institutului ”Matei Balș” din București, a spus în direct la România TV ce este bine ca românii să bea în această perioadă pentru a evita infectarea cu noul virus. Doctorul îi îndeamnă pe oameni să consume apă de la robinet fiindcă are clor, iar în felul acesta mor mai repede bacteriile. Profesorul a reamintit și că principala ”armă” împotriva COVID-19 rămâne igiena, spălatul cât mai des și cât mai bine pe mâini cu apă și săpun.

Controversa

Pe de altă parte, profesorul Cercel a stârnit o adevărată controversă afirmând că „alcoolul sanitar nu este bun, nu folosește la nimic”. Medicul este de părere că „spirtul medicinal nu este bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid.

Apa de la robinet, recomandată în această perioadă

Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard”, a spus Cercel, la Antena 3. Declarațiile sale i-au surprinși pe numeroși medici epidemiologi.

Vitamina C, un mit?

Streinu Cercel a demontat și mitul conform căruia consumul de vitamina C combate noul virus, susținând că omul nu face deficit de vitamine din senin, iar cei care fac ajung la doctor, fac scorbut, ceva ce se întâmpla acum sute de ani.

„Este fals, fals cu majuscule! Omul nu face deficit de vitamine aşa, din senin. Cât timp o persoană mănâncă ce trebuie, nu face deficit de vitamine. Cei care fac deficit de vitamine, fac scorbut, ajung la doctor şi li se prescrie vitamina C. Dar asta se întâmpla acum sute de ani, pe corăbii. Nu mai este cazul”, a declarat medicul.