22 mart. 2023 | 19:57

Adrian Severin o face praf pe Diana Șoșoacă: „O prostie”. Cum se pot schimba granițele, de fapt EXCLUSIV

Știri generale
Adrian Severin o face praf pe Diana Șoșoacă: „O prostie”. Cum se pot schimba granițele, de fapt EXCLUSIV
Adrian Severin o face praf pe Diana Șoșoacă, după înaintarea proiectului de lege privind relația dintre România și Ucraina.

Adrian Severin o face praf pe Diana Șoșoacă. Fost ministru de externe după decembrie 1989, dar și semnatar din partea României a Tratatului cu Ucraina din 1997, cel care ne-a deschis drumul spre accederea în NATO și în Uniunea Europeană, califică, în interviul exclusiv pentru Playtech Știri, drept „o prostie” proiectul de lege depus recent în Parlament de Diana Șoșoacă, pe tema „denunţării Tratatului de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina”.

Adrian Severin o face praf pe Diana Șoșoacă

Adrian Severin ne-a declarat, exclusiv pentru Playtech Știri:

„Așa ceva nu poate fi comentat. Este o prostie. Cine își poate închipui că, în eventualitatea în care vom denunța Tratatul cu Ucraina, vom și putea intra automat în posesia teritoriilor care au făcut cândva parte din țara noastră?”.

El a adus, în favoarea opiniei sale, argumente istorice.

„Era cumva Bugeacul parte a României în 1997, când am semnat Tratatul cu Ucraina? Sau oricare altă zonă? Nici pomeneală! Acele regiuni au fost pierdute după cel de Al Doilea Război Mondial, deci cu cinci decenii mai devreme. România a ieșit din acea încleștare, din postura unei țări învinse, și în istorie o țară învinsă pierde teritorii. Din fericire, am mai și câștigat, ceva, după Tratatul de la Paris, mă refer la Transilvania!”, ne-a declarat Adrian Severin, exclusiv pentru Playtech Știri.

„Modul în care pune ea problema arată ca la un examen de drept din primul an de facultate”

Adrian Severin a reamintit și de declarația Parlamentului României, din 1991, venită la scurtă vreme după ce, în august, același an, Ucraina și-a anunțat autodeterminarea, după dispariția fostei URSS. Prin acest act, Parlamentul de la București făcea referire la vechi teritorii românești, rămase însă în cadrul statului ucrainean, dar, un an mai târziu, același parlament adopta o lege prin care recunoștea suzeranitatea Ucrainei, anulând, de facto, declarația emisă în 1991:

„Maniera în care un parlamentar român face asemenea demersuri, și mă refer aici la Diana Șoșoacă, lasă de dorit. Este un foarte bun jurist, probabil, pe alte aspecte ale dreptului, dar nu pe cel internațional. Modul în care ea pune problema arată ca la un examen de drept din primul an de facultate. Chestiunea asta poate naște așteptări, poate să creeze tulburări, dar nimic altceva. Dacă am abroga, prin absurd, tratatul, am pierde protecția minorităților românești din Ucraina. Prin tratat, ar fi trebuit să apară euro-regiuni cu români, în prim plan, precum Prutul de Sus sau Dunărea de Jos. S-a gândit cineva la asta? Dacă aceste euro-regiuni nu funcționează e și din vina noastră, nu doar a ucrainenilor”, mai arată fostul nostru ministru de Externe, pentru Playtech Știri.

Schimbarea granițelor actuale, doar în baza înțelegerilor diplomatice sau prin forță militară

Adrian Severin a mai indicat și faptul că schimbarea granițelor unei țări se poate face doar prin reguli ale tratatelor internaționale sau prin forță militară.

„Și rușii vor acum teritorii de la ucraineni. Să ne oprim doar la Donbas. Ce pățesc, în prezent, rușii pentru asta? Se gândește cineva și la acest aspect? În 1997, atunci când am discutat soarta teritoriilor românești din Ucraina am primit același răspuns din partea tuturor cancelariilor europene. Toți ne-au sărit în cap și au mizat pe forța dreptului și pe lucrurile lămurite cu decenii în urmă în fapt de marile puteri, peste capul nostru”, indică tot Adrian Severin.

La final, Adrian Severin spune că țara noastră a reușit și performanța de a-și salva platforma continentală a Mării Negre, în urma procesului cu Ucraina, la Curtea Internațională de la Haga, din 2009.

„Dacă actualul război din Ucraina ne-ar fi surprins fără materializarea acestui demers, ne-am fi putut lua adio de la platforma continentală și de la zona exclusivă din Marea Neagră, fiindcă nimeni nu ne-ar mai fi recunoscut azi acest drept”, a conchis Adrian Severin.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
O amuletă misterioasă, descoperită în Germania, ar putea rescrie istoria creștinismului
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Petre Daea, scandal conjugal de Crăciun. Soția a cerut ordin de protecție
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Doliu în România. Un mare nume ne-a părăsit. A fost răpus de o boală cruntă. Nu va fi niciodată uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro