11 dec. 2020 | 16:06

Adrian Năstase, în doliu. Ce tragedie, este atât de trist

Politică
Adrian Năstase, în doliu. Ce tragedie, este atât de trist
Adrian Năstase regretă dispariția lui Gheorghe Lupeș

Pentru românul de rând numele lui Gheorghe Lupeș ar putea să nu însemne nimic. Dar pentru diplomația română a însemnat ceva. A fost un nume cu greutate pentru politica externă a României. În același timp a fost și un prieten apropiat și coleg lui Adrian Năstase.

Gheorghe Lupeș, un diplomat de carieră

Gheorghe Lupeș a însemnat mult pentru diplomația română. Mai ales în perioada în care a activat în cadrul Ministerului de Externe al României. Diplomat de carieră, Gheorghe Lupeș s-a făcut remarcat prin profesionalismul și promovarea diplomației la nivel profesionist, în lumea contemporană.

Fost reprezentat al României, în Africa, Statele Unite ale Americii, în perioada 1990 – 1994, și ulterior, din 2007, Secretar executiv al Asociației de drept internațional și relații internaționale, Gheorghe Lupeș a fost impecabil din punct de vedere profesional.

Adrian Năstase regretă dispariția diplomatului

În perioada în care a activat în cadrul Minister, Adrian Năstase a devenit un colaborator apropiat al acestuia, dar și un foarte bun prieten. Adrian Năastase într-un articol publicat pe blogul pesonal, anunța ieri, pe 10 decembrie trecerea aestuia în neființă.

După ce nu a mai activat în diplomația română, alături de Adrian Năstase, Lupeș a activat în cadrul proiectului ”Casa Titulescu”, ca parte a Fundației ”Titulescu”, activă, încă din 1991. În cadrul Fundației, a cărei inițiator a fost Adrian Năstase, mai activează nume de marcă din diplomația română, academicieni, sociologi și scriitori de marcă.

Relația dintre Adrian Năstase și fostul diplomat, Lupeș, a fost mai mult decât profesională. Anunțul decesului fostului diplomat a fost făcut printr-un comunicat transmis de către Fundația ”Titulescu”:

Fundația Europeană Titulescu anunță, cu profund regret, trecerea în neființă a domnului Gheorghe Lupeș, Secretar executiv al Asociației de drept internațional și relații internaționale (A.D.I.R.I.).

Diplomat de carieră, Gheorghe Lupeș s-a născut la 23 decembrie 1940, în localitatea Poduri, jud. Bacău. A fost absolvent al Institutului Politehnic din București și a urmat cursuri postuniversitare de relații internaționale și comerț exterior. În 1965, a intrat în Ministerul Afacerilor Externe.

A activat în misiuni diplomatice la Belgrad, Washington, Lusaka, Harare și Bratislava. Între 1990 – 1992 a condus Direcția Africa din cadrul ministerului iar în 1994 a fost numit consul general al României la New York. În 2007 a fost ales Secretar executiv al A.D.I.R.I.  A fost un bun cunoscător al limbilor engleză, franceză, sârbo-croată și rusă și a publicat numeroase articole pe teme de relații internaționale.  (…) Fundația Europeană Titulescu transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.”, se scrie în comunicat.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
Schimbare importantă pe piaţa muncii: Categoriile de activităţi care nu necesită contract | Anunţul Ministerului Muncii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro