Directorul Institutului “Matei Balș” revine cu avertizări privind internările cauzate de infecțiile cu Covid-19. Din păcate, numărul persoanelor care au nevoie de tratament specializat cresc, iar spitalul ar putea ajunge, în curând, să nu mai facă față.
Valul patru își pune din ce în ce mai mult amprenta, iar presiunea pe sistemul sanitar crește de la o zi la alta. Medicul Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă cu privire la cazurile grave cauzate de Covid-19.
De exemplu, în Institutul “Matei Balș” unul dintre pavilioane este închis, limitând astfel posibilitatea de a trata mai mulți pacienți. Cu toate acestea, mediul infecționist le recomandă tuturor spitalelor să se organizeze eficient, astfel încât, la un an și jumătate distanță față de începutul pandemiei, toate unitățile medicale să poată primi pacienți Covid-19.
”Din păcate, nu avem încă disponibil pavilionul 5, sperăm să se întâmple destul de repede. În momentul de față, aproximativ 40% din paturile din spital nu pot fi folosite, pentru că erau în pavilionul 5, și atunci vorbim de 200 de paturi pe care le putem folosi, intrând aici și cele de la Terapie Intensivă.
Creșterea este clar constantă în ultimele săptămâni și nu se vede doar la Institutul Matei Balș. În momentul de față, avem peste două treimi din locuri ocupate, ceea ce înseamnă că situația este încă echilibrată, doar că în săptămânile care urmează este clar, dacă mergem pe același trend, la un moment dat spitalul va fi plin. Se întâmplă la noi, se întâmplă la Babeș.
Eu cred că valul al patrulea trebuie să ne găsească mai pregătiți, după un an și jumătate. În teorie, dar și în practică, orice spital, în momentul de față, trebuie să vină cu un procent de paturi dedicate COVID, adică minim 15%. Procentul poate să crească în funcție de situația epidemiologică. Oricine poate primi și lucrurile astea trebuie să se întâmple”, a declarat dr. Adrian Marinescu, potrivit Antena3.
Cu privire la avertizările date de autorități și medici, Adrian Marinescu susține că este normal ca valul patru să afecteze mai tare tinerii și copiii, având în vedere faptul că gradul de transmitere este mult mai rapid, iar aceștia sunt nevaccinați.
Medicul atrage atenția asupra nivelului de prăgătire al spitalelor și al autorităților pentru tot ce înseamnă tratament Covid-19, tocmai pentru a evita să se ajungă la situații limită.
”E logic să se întâmple așa. Fiind vorba despre o variantă virală, care se transmite extrem de ușor, e clar că cei mici care interacționează și care de cele mai multe ori nu sunt vaccinați, e clar că se vor infecta. Să ne așteptăm de acum încolo că va fi un număr mare de infecții în rândul lor.
E adevărat că cei mai mulți vor face forme ușoare, poate nu vor avea nevoie de spitalizare, dar vor fi și cazuri care vor avea nevoie de internare, vor avea nevoie poate și de terapie intensivă și cred că trebuie să fim pregătiți pentru tot ceea ce înseamnă circuite și să luăm în calcul situația, să fim realiști”, a mai declarat directorul Institutului Matei Balș, potrivit sursei citate.