Directorul medical al Institutului „Matei Balș” a vorbit marți seară despre necesitatea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid-19 în cazul anumitor categorii de persoane. Adrian Marinescu a dat asigurări cu privire la faptul că această a treia doză de vaccin ar avea scopul unui update la dozele inițiale pentru a fi mai eficiente împotriva noilor mutații. Cu toate acestea, nu orice persoană are nevoie de această doză suplimentară.
Medicul Adrian Marinescu a explicat că cei care se află într-un pericol mai mare de contactare a noilor mutații sunt persoanele cu sistem imunitar slăbit, precum persoanele în vârstă sau cele cu boli cronice. Această doză ar trebui luată în calcul pentru aceaste categorii, întrucât ar reprezenta o măsură de siguranță în plus față de schema completă inițială.
Dacă inițial s-a vorbit de administrarea celei de-a treia doze pentru a mări durata imunității, în acest moment, medicul infecționist vine cu o altă explicație pertinentă și conturată în urma ultimelor studii efectuate.
„Dacă vorbim de doza a 3-a, vorbim într-adevăr de persoane care au nevoie și aici sunt cei cu o imunitate deficitară, persoane în vârstă și ar fi și cei care au afecțiuni cronice și, bineînțeles, personalul medical.
Nu e vorba doar de o imunitate care să fie pe o durată mai mare cum s-a discutat la început. Ne interesează să fie, practic, un update al vaccinului, să putem să luăm în calcul noile mutații”, a explicat medicul Adrian Marinescu, la Antena 3.
În cadrul aceleiași intervenții, medicul de la Balș a explicat faptul că cele două doze nu oferă o protecție foarte ridicată în fața tulpinii Delta, ea fiind mult mai contagioasă și mai agresivă. Pe lângă categoriile menționate mai sus, specialistul a menționat și categoria personalului medical, care de asemenea, ar trebui să primească o imunizare mai puternică, evitând riscul transmiterii virusului la pacienți.
“Vorbim de varianta Delta și știm foarte bine că, eficiența în ceea ce privește tulpina indiană este mai redusă la primele doze. Deci lucrurile din start ar trebui regândite așa. În plus, personalul medical are nevoie de un răspuns imun care să fie cât mai echilibrat, cât mai bun pentru că e clar că trebuie să îl protejăm.
De asemenea, personalul medical în momentul în care este protejat și riscul de a transmite mai departe este categoric mai mic”, a explicat Adrian Marinescu, potrivit sursei menționate anterior.