Adrian Coman, românul străin în țara lui. De ce nu are dreptul să voteze la alegerile prezidențiale de duminică

de: Alexandra Chivu
06 11. 2019

Votul, unul dintre principiile de bază ale democrației, este numai pentru unii. Adrian Coman, românul străin în țara sa, nu are dreptul să își își exprime afinitatea, duminică, la alegerile prezidențiale.

Adrian Coman nu are drept să voteze la alegerile prezidențiale de duminică

Votul este unul dintre principiile de bază ale democrației care dă posibilitatea fiecărui cetățean adult și cu discernământ de a-și exercita activ ori pasiv dreptul de vot, adică de a-și alege reprezentanții în legislativ. Republica Franceză a fost primul stat din lume care a introdus votul universal, la sufragiul din 1792, doar pentru bărbați.

Franța și Elveția sunt statele care au cea mai îndelungată și neîntreruptă tradiție a votului universal, anume din 1848. Zeelanda a fost primul stat din lume care a introdus votul universal pentru bărbați și femei, în 1893. În România, votul universal a fost introdus în 1918, primele alegeri universale au fost în 1919, iar astăzi…pare să fie preferențial.

De ce?

Mai clar, statul român îi refuză lui Adrian Coman dreptul de a vota la prezidențiale, pentru că este căsătorit cu o persoană de același sex. Adrian este într-o relație de 17 ani cu americanul Clai Hamilton, iar de 9 ani sunt și soți, în urma unei căsătorii oficiate în Bruxelles. Cei doi au dat în judecată statul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pentru că nu i-a recunoscut dreptul la reședință lui Clai. Instanța europeană a dat câștig de cauză cuplului. Povestea lor a ajuns în publicații precum ”The Guardian” ori ”The New York Times”.

Adrian și Clai

În timp ce oamenii citesc despre el, iar în UE este apreciat pentru lupta pe care o duce în recunoașterea unor drepturi, statul român nu îi dă pașaport, pentru că este căsătorit cu o persoană de același sex. Drept pentru care, nu mai poate vota și nici nu are drept să stea în țară mai mult de 90 de zile, devenind, astfel, un străin în locul în care s-a născut.