Admitere liceu 2021. Cum completezi fișele de admitere corect. Așa intri la un liceu mai bun

Admitere liceu 2021. Cum completezi fișele de admitere corect. Așa intri la un liceu mai bun
Pe fișă se completează între 30 și 180 de opțiuni

Pe 4 iulie se vor afișa rezultatele finale la Evaluarea Națională 2021. După acest moment, în funcție de media generală urmează un alt moment important, și anume procesul de Admitere liceu 2021. În perioada 16 – 22 iulie urmează etapa completării fișelor de înscriere și, implicit, opțiunile fiecărui elev. Ministerul Educației a emis câteva recomandări importante referitoare la modul de completare al fișelor.

Admitere liceu 2021. Etapa înscrierii la licee

După ce se publică primele rezultate la examenele pentru Evaluarea Națională 2021, pe 29 iunie, urmează depunerea contestațiilor. Procesul de depunere și soluționare va avea loc între 30 iunie și 4 iulie, În aceeași zi, de 4 iulie, după ora 14:00, se vor publica rezultatele finale. Ulterior, între 16 și 22 iulie vine momentul completării fișelor de înscriere la liceu, în cadrul procesului de Admitere liceu 2021. Ministerul Educației spune că acest proces este foarte important și trebuie ținut cont de anumite lucruri.

Cel mai important criteriu în completarea fișelor, spune Ministerul Educației, este ierarhia liceelor din județul de reședință. Ierarhizarea va fi publicată pe siteul Ministerului Educației pe data de 15 iunie, dar conform practicii din ultimii ani, primul elev clasat va fi și primul repartizat. Pe de altă parte, dacă un elev se află pe poziția 3000, de exemplu, atunci recomandarea ministerului este următoarea:

„Dacă vrei să mergi la sigur 100% atunci trebuie să pui atâtea opțiuni astfel încât înaintea opțiunii tale să totalizeze 3000 de locuri.

Ca se știe la liceul x sunt 100 de locuri, la liceul y sunt 200, dacă le totalizez și numarul este egal cu 3000 atunci intri 100%.”, a explicat Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educației.

Pe fișă se completează între 30 și 180 de opțiuni

Acest criteriu se bazează și pe media generală obținută la examenele pentru Evaluarea Națională 2021. De exemplu, dacă ești un elev cu media gnerală de 9,64, vei completa pe fișa de înscriere 30 de opțiuni. Îîn cazul în care ai o medie sub șase vei fi obligat să completezi cel puțin 180 de opțiuni.

„În partea de sus a fișei, până la această linie groasă, neagră este completat de către unitatea școlară. Și ajungem în prima parte de jos. Pe față avem opțiuni până la 21, pe verso avem opțiuni până la 280.

Nu trebuie să le completăm pe toate, dar cu cât media de absolvire este mai mică, cu atât numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare.”, explică oficialii din minister.

Formula de calcul a mediei de admitere

În același timp există și o formulă de calcul a medie de admitere la liceu, după cum urmează:

  • Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere;
  • Calculul mediei de admitere se face astfel: MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN

 

Ministrul Sorin Cîmpeanu anunța recent că repartizarea elevilor va fi computerizată, dar nu înainte de sesiunea specială de Evaluare Națională.

”Repartizarea computerizată a elevilor de clasa a VIII-a va avea loc la finalul lunii iulie. După o sesiune suplimentară a Evaluării Naţionale, destinată elevilor care nu se pot prezenta la sesiunea normală din motive medicale.  În mod firesc, repartizarea la liceu se va putea face după ce vom fi încheiat şi cea de-a doua sesiune suplimentară pentru cei care susţin Evaluarea Naţională., a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu,.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI