Admitere liceu 2019. Elevii cu medii peste 9 au rămas pe afară, după repartizarea computerizată

Admitere liceu 2019

Admitere liceu 2019: Mai nou, elevi care au obținut media 9 la Evaluarea Națională, pot să rămână fără loc la liceul dorit, dar să fie, însă luat de alți elevi cu notă mai mică, dar și de cei cu notă mai mare, desigur. Nu doar că procesul de admitere și repartizare la liceu este mai greoi ca niciodată, dar elevii nu mai au nici siguranța că vor intra la liceul dorit, chiar dacă au muncit și au luat o notă mare.

În timp ce ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, spune pe la televiziune că „evaluarea evaluează…”, elevii și părinții lor încă își fac o mulțime de griji și pierd ore în șir la completarea fișelor de admitere. În era internetului, Ministerul Educației încă îi obligă și pe profesori, și pe elevi/studenți să se bazeze tot pe hârtii. În 2019, ministerele sunt „repetente” la capitolul baze de date electronice și nu sunt în stare să asigure securitatea cibernetică a datelor.

Admitere liceu 2019: cum poți să ratezi intrarea la liceul dorit, chiar dacă ai nota 9

Admitere liceu 2019. Elevii cu medii peste 9 au rămas pe afară, după repartizarea computerizată
Chiar dacă ai luat o notă de 9 la Evaluarea Națională, tot poți să rămâi fără loc la liceul dorit

Probabil că nu este o noutate, dar unii elevi care au obținut la Evaluarea Națională medii de 9 sau puțin mai mult cu câteva sutimi, pot rămâne pe dinafară și să nu intre la liceul dorit.

Dacă, în calitate de elev, nu mai ai loc la nici una din opțiunile exprimate pe fișă, rămâi nerepartizat în această sesiune de admitere și va trebui să participi la o sesiune ulterioară, organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune, din vară.

Acest lucru se poate întâmpla dacă nu ai exprimat suficiente opțiuni, ele fiind ocupate înaintea ta de alți candidați care au medii mai mari. De aceea se recomandă completarea fișei cu un număr suficient de opțiuni, ca să nu ajungi într-o astfel de situație.

Dacă urmezi regulile până aici, aparent, nu ai cum să ratezi intrarea la liceul la care vrei.

Admitere liceu 2019: după repartizare, urmează cea mai importantă etapă

Chiar dacă, pe hârtie, figurezi admis la liceul pentru care ai optat, mai urmează o etapă extrem de importantă, una care presupune iar multe hârțoage. Urmează, așadar, înscriere efectivă la liceu.

Asta înseamnă că trebuie să completezi cererea de înscriere și să alcătuiești dosarul de documente necesare. Cu alte cuvinte, trebuie să-ți confirmi locul pentru care ai optat. În caz contrat, alt elev îl poate ocupa și atunci chiar că rămâi pe dinafară. E un fel de vânătoare de locuri și nimic nu e prea sigur, pentru că așa a fost gândit sistemul. Răzbește cine poate. Legea junglei.

Vezi aici rezultatele repartizării la licee.

Acte necesare înscrierii la liceu:

  • cererea de înscriere (la liceul respectiv);
  • buletinul (dacă este cazul) şi certificatul de naştere. Unele licee și colegii pot cere copie legalizată după certificatul de naștere;
  • adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;
  • foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale) – se ridică de la școala gimnazială;
  • fişa medicală a elevului.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI