Unele dintre cele mai mari companii producătoare de ciocolată din lume sunt acuzate de sclavie, după ce mii de copii au fost exploatați pe plantațiile de cacao.
Opt tineri au dat deja în judecată una dintre companiile mari de ciocolată din lume. Din informațiile publicate de presa internațională, copiii au fost folosiți ca forță de muncă sclavă pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș.
Conform publicației The Guardian, Nestlé, Mars, Hershey, Cargill, Olam, Barry Callebaut și Mondelez au fost citați într-un proces intentat la Washington DC de International Rights Advocates (IRA).
Asociația respectivă se ocupă de drepturile omului și reprezintă opt foști copii sclavi, care au fost forțați să lucreze pe plantațiile de cacao din țara vest-africană.
Toți reclamanții care au făcut acuzații împotriva celor șapte producători de ciocolată au solicitat despăgubiri pentru munca forțată și pentru suferința emoțională suferită pe vremea când erau copii.
Plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș produc aproximativ 45% din oferta globală de cacao, un ingredient de bază al ciocolatei. De-a lungul timpului, producția de cacao a fost mereu asociată cu abuzurile împotriva drepturilor omului, sărăcia structurală și exploatarea minorilor.
Se pare că micuții erau obligați să muncească în condiții ilegale, departe de familiile lor. Companiile ar fi profitat cu bună știință de munca ilegală ale copiilor.
Reclamanții au povestit că au fost recrutați din Mali, înainte de a fi trecuți peste graniță către fermele de cacao din Coasta de Fildeș. Acolo, ar fi fost obligați să presteze muncă grea fără plată timp de mulți ani. În plus, li s-ar fi luat actele și documentele de identitate pentru a nu putea lua legătura cu familiile lor.
Unul dintre copiii care au fost traficați avea doar 11 ani când i s-a promis că va lucra pe Coasta de Fildeș pentru 25.000 franci CFA (34 lire sterline) pe lună. Documentele prezentate în instanță au arătat că băiatul a lucrat timp de doi ani fără bani pe plantațiile de cacao, în condiții inumane.
Pe de altă parte, companiile producătoare de ciocolată au negat că ar fi exploatat copiii pe plantațiile lor.
”Nu avem toleranță pentru munca copiilor în producția de cacao. Copiii aparțin școlii. Ei merită condiții de viață sigure și acces la o nutriție bună”, a declarat compania Cargill.