Adevărul șocant despre 50% din elevii cu bursă de merit. Situația este absurdă total
Adevărul șocant despre 50% din elevii cu bursă de merit. Situația este cu adevărat absurdă și este semnalată într-o statistică a Băncii Mondiale. De menționat este că 53% dintre elevii din România sunt bursieri de merit. La ora actuală sunt 754.000 de elevi care au obținut medii mai mari de 8,50.
Adevărul șocant despre 50% din elevii cu bursă de merit
O statistică a Băncii Mondiale arată că țara noastră are analfabeți funcțional care primesc bursă de merit. Astfel, nu mai puțin de 50% dintre elevi români nu înțeleg ce citesc sau nu pot face calcule simple. În mod paradoxal însă, 53% dintre elevi sunt bursieri de merit.
Pentru tineri însă, a avea o bursă de merit înseamnă nu doar a avea bani, ci și orgoliu.
„Pot însemna niște bani astfel încât să reprezinte un aport pentru pregătirea sau pentru admiterea la una dintre facultăți. Nu mi-a fost străină situația în care un profesor sau director nu dorea să includă elevi în bacalaureat pentru a nu intra în examen și pentru a nu scădea ponderea de promovabilitate”, a declarat Cătălina Ifrim, Consiliul Național al Elevilor.
Profesorii admit însă că de când școala s-a mutat în online, notele de 10 au fost acordate mult mai ușor.
„Nu există în nicio metodologie a predării și evaluării în online obligația elevului de a sta cu camera deschisă. Nu știi cine îți scrie și cine îți postează poate copiat, poate un părinte… Deja se vede diferența”, a spus Iuliana Căplescu, profesor Colegiul Național Matei Basarab.
„De multe ori, nota 10 luată în foarte multe școli nu înseamnă că elevul e merituos, ci doar că sistemul de evaluare e unul care merită serios îmbunătățit”, a declarat sociologul Gelu Duminică.
Bursele de merit nu se mai acordă elevilor sub media 9.50
Ministrul Educației are o propunere pentru a încuraja performanța.
„Propun ca primii trei din fiecare clasă cu condiția să nu fie sub nota 9 (pentru bursa de merit – n.r.). Pentru că altfel avem clase cu 33 elevi din 35 care au avut 10. Cum faci diferențierea?!”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
Totodată, Ministerul Educației a decis să mărească bursele începând cu semestrul al II-lea, însă a schimbat și criteriile. Astfel, media minimă pentru bursa de merit a fost ridicată la cel puțin 9.50. Prin urmare, în semestrul II din acest an școlar, aproape jumătate dintre elevii care au primit burse în semestrul I nu vor mai primi bani.
Potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial, bursele de merit se acordă din semestrul II pentru elevii cu medii peste 9.50, față de 8.50 cum se întâmpla până acum.