Adevărul din spatele demiterii lui Adrian Streinu-Cercel. Care este motivul real pentru care a fost înlăturat

Adevărul din spatele demiterii lui Adrian Streinu-Cercel. Care este motivul real pentru care a fost înlăturat
Adevărul din spatele demiterii lui Adrian Streinu-Cercel. Care este motivul real pentru care a fost înlăturat

Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la șefia comisiei științifice din cadrul ministerului Sănătății pentru declarațiile făcute și planul de carantinarea a vârstnicilor, cunoscut ca ”Vacanța Mare”.

Adevărul din spatele demiterii lui Adrian Streinu-Cercel

De altfel, în 24 aprilie 2020, în momentul demiterii dr. Streinu-Cercel au apărut și o multitudine de speculații.

„Domnul Cercel a fost schimbat din funcţia de preşedinte al comisiei (…) în urma mai multor declaraţii publice, iar ultima declaraţie publică a fost inacceptabilă, cu aşa-zisul plan propus, care, practic, i-ar fi introdus pe părinţii şi bunicii noştri în carantină, în care se vorbea inclusiv de ruperea de familii, sunt inacceptabile, ca să nu mai vorbesc de alte măsuri care erau cuprinse în acel aşa-zis plan. (…) Sunt extrem de grave, pentru că ele produc efecte emoţionale, ele afectează psihic categorii ample de persoane şi prezentarea unor astfel de măsuri, care nu au nici o legătură şi care nu sunt acceptate de autorităţi şi de Guvern, creează efecte extrem de negative. Nu a avut nicio legătură, este o decizie de bun simţ care a fost luată”, a precizat premierul Ludovic Orban, citat de Agerpres.

De asemenea, Dr. Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș” afirma în mijlocul scandalului că documentul ”Vacanța Mare” a fost creat în luna februarie. „Este un draft de lucru de acum două luni de zile. A fost întocmit în cadrul Institutului, dar v-am spus, în februarie, și a fost un draft. Pe baza acestui draft și pe baza altor propuneri s-a construit, ca să zic asa, metodologia de lucru care a fost după aceea pusă in vigoare”.

Care este motivul real pentru care a fost înlăturat

Medicul Adrian Marinescu de la Matei Balș susținea:

„Se vorbea atunci despre un scenariu mai prost decât al Italiei şi că sistemul medical nu va face faţă. Erau doar ipoteze de lucru în varianta în care lucrurile vor merge prost (…). Nu ştiu care au fost discuţiile ulterioare. Lucrurile sunt acum mai mult decât echilibrate iar acum putem discuta doar anumite puncte din acel document”.

Surse guvernamentale au dezvăluit pentru Capital un alt tablou al situației. Se pare că Adrian Streinu-Cercel ar fi avut în ultima vreme, o atitudine tot mai disprețuitoare față de premierul Ludovic Orban. După cum au precizat apropiați ai acestuia, dr. Streinu-Cercel a intrat „sub influența unor indivizi care-l împing într-o direcție greșită. Îi spun toată ziua că fără el sistemul medical s-ar prăbuși, că este un om indispensabil”. În plus, la aceste laude se adaugă și insistența cu care îl cultivă Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea. Acesata i-a promis aparatură de top și sprijin financiar, încercând astfel să obțină capital politic, bun de folosit la alegerile locale din București.

Astfel că. există următorul tablou înainte de izbucnirea scandalului „Vacanța Mare”: Ludovic Orban și Adrian Streinu-Cercel erau în relații extrem de tensionate, iar atitudinea superioară a dr. Streinu-Cercel îl deranja pe premierul Ludovic Orban. Declarațiile medicului veneau în contradicție cu recomandările făcute chiar de el, după cum se întâmpla și în cazul testărilor. Acesta părea un aliat al lui Gabriela Firea, dar și un om care slăbea autoritatea premierului și a PNL.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI