Managerul Institutului ”Matei Balş” din Bucureşti, profesorul Adrian Streinu-Cercel, a vorbit joi seara despre situația României în aceste momente. Potrivit acestuia, România se situează pe o pantă ascendentă a pandemiei şi urmează câteva zile de foc. Medicul avertizează românii că situația este în continuare ”gravă” și este nevoie de multă prudență și responsabilitate.
Fiind conștient de perioada îndelungată și grea pe care românii au suportat-o în decursul a două luni, profesorul face apel la răbdarea și conștiința românilor pentru încă puțin timp. Acesta mărturisește că se așteaptă ca oamenii să iasă din case în minivacanța de 1 mai, însă această atitudine ar fi una total eronată care ar anula toate eforturile de până acum.
„Noi, în România, suntem pe panta ascendentă şi urmează câteva zile de foc, respectiv 1 mai 2 mai. Sunt zile libere, dacă mai este şi vremea plăcută, vă daţi seama că va exista o tendinţă din partea populaţiei să se aerisească puţin după ce au stat ceva vreme în casă. În acest context, sfatul meu cât se poate de sincer este să stea în casă şi să nu se aventureze pentru că este o zonă periculoasă”, a declarat Adrian Streinu Cercel, joi seară, la Digi 24.
Adrian Streinu Cercel felicită românii pentru respectarea restricțiilor în perioada Paștelui și îi îndeamnă să facă același lucru și cu ocazia acestui weekend prelungit. Deși perioada de incubație nu a trecut, medicul afirmă că numărul cazurilor de îmbolnăviri nu a fost așa de mare.
„O serie de cazuri au început să apară, dar puţine comparativ cu aşteptările, dar nu s-a terminat perioada de incubaţie. Până nu trecem de această perioadă de incubaţie, plus o zi, două, trei nu vom avea date care să fie foarte complete şi reale”, a mai spus managerul Institutului ”Matei Balş”.
Fiind întrebat despre măsurile de relaxare care ar urma să apară în două săptămâni, doctorul Cercel a pus accent pe relansarea economiei, și nu pe distracție.
„Vrem să relansăm economia, lăsăm distracţia de-o parte. Asta înseamnă că ne ducem la seviciu, ne întoarcem de la serviciu şi stăm în casă cum am stat şi până acum. Asta e o variantă. Vrem să dăm mai multe libertăţi? Da! Orice libertate ai dat-o, ai dus un risc în plus de transmitere a virusului în populaţie. Ca atare, cei care vor decide vor trebui să fie foarte atenţi la aceste elemente. Dacă noi avem o rată de mortalitate mică (…) nu trebuie să o ducem mai departe”, a mai adăugat acesta.