Adevărul despre vitamina D: trebuie sau nu copiii scoși din casă în pandemie?

Adevărul despre vitamina D: trebuie sau nu copiii scoși din casă în pandemie?
Vitamina D, nu este medicamentul miraculos

Vitamina D este recunoscută ca un super nutrient care poate ajuta la orice, de la boli de inimă la cancer. Dar este într-adevăr la fel de grozavă pe cât se spune? În utima vreme au circulat pe rețelele de socializare diferite mituri. Specialiștii au decis să le demonteze.

Mituri despre vitamina D în mijlocul pandemiei

Pandemia a lovit și s-a răspândit la viteza luminii, ajungând la 6 continente în decurs de 3 luni, transformând societățile noastre la nivel global. În 6 luni, numărul a crescut exponențial la 5.159.674 cazuri și 335.4186 decese. O treime din ele se află aproximativ în SUA.

Ratele de severitate și mortalitate ale bolilor sunt mai mari la vârstnici,  pacienți cu diabet zaharat, boli cronice pulmonare și cardiovasculare. Toate grupurile cu niveluri scăzute de vitamina D. Ar trebui să suplimentăm pacienții cu vitamina D?

Rolul benefic al vitaminei solare asupra sănătății musculo-scheletice este incontestabil, spun specialiștii. În afară de stresul, anxietatea și alte probleme mentale pe care ni le-a adus, blocarea a avut un alt efect asupra sănătății fizice.

Provoacă deficiența de vitamina D în rândul oamenilor, deoarece blocați în interior, nu primesc suficient soare. Deci, dacă ați suferit dureri persistente la spate și articulații, vă simțiți obosit sau scăzut tot timpul, poate fi din cauza asta. Corpul nostru produce vitamina D atunci când suntem la soare. Așadar, experții sugerează suplimente de vitamina D și vitamina D3 pentru a suplini lipsa expunerii la soare.

Vitamina D, mit și realitate
Vitamina D ajută în pandemie, sau nu?

”Vitamina D ajută la reglarea fosfatului și a calciului, sporind astfel sănătatea oaselor. Acestea vă ajută și la construirea imunității. Deficitul de vitamină, o problemă obișnuită în rândul locuitorilor orașelor, are nevoie de mai multă atenție, dat fiind că expunerea la soare lipsește sau este limitată, deoarece petrecem mult timp în interior.”, declara Hema Bhatia, specialist în ortopedie din Delhi.

Fapte despre vitamina D

Cu toate acestea, afirmațiile false că această vitamină poate preveni sau trata noul virus au proliferat online. Unele recomandau doze potențial periculoase. Dar specialiștii vorbesc despre importanța vitaminei D în îngrijirea sistemului nostru imunitar.

Vitamina D este importantă pentru sănătatea noastră musculo-scheletală și funcția imunitară. Dar este departe de a fi clar dacă creșterea aportului nostru poate îndepărta sau trata virusul în special.

În acest moment, Institutele Naționale de Sănătate spun că nu există suficiente dovezi pentru a recomanda utilizarea vitaminei pentru a preveni sau trata noul virus, dar, de asemenea, spun că nu există suficiente dovezi care să le recomande împotriva acesteia.

Au nevoie copiii de vitamina D în această perioadă

În același timp au existat și alte mituri, legate de cei mici și de aceeași vitamină. Mulți au spus că ținerea copiilor în casă, și lipsa soarelui, creează mari probleme de sănătate celor mici. Printre specialiștii pediatrii care au făcut anumite recomandări, se numără și doctorul Mihai Craiu. Acesta, într-o intervenție la DIGI24 a declarat că:

E un mit foarte răspândit în social media, dar nu are la bază un suport științific. Cu siguranță, dacă un copil face o infecție virală cu SARS COV 2 sau cu altceva, impactul  asupra sănătății e mult mai mare decât dacă se respectă reglementările în vigoare și distanțarea socială. Sunt experiențe din istoria relativ recentă. E cazul echipei de copii din Thailanda, acel grup a stat într-o peșteră în întuneric complet 18 zile și după ce au fost salvați nu au avut nicio modificare de imunitate și de niveluri de vitamina D. Sfatul meu pentru părinți e să scoată copiii în curte, pe balcon, la geamul deschis și să aștepte trecerea ordonanțelor militare și să putem să intrăm toți în viața de rutină.”, a declarat medicul la DIGI24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI