Alexandru Rafila, avertisment disperat către autorități: „Pandemia progresează și pericolul crește foarte mult”

Alexandru Rafila, avertisment disperat către autorități: „Pandemia progresează și pericolul crește foarte mult”
Alexandru Rafila, despre soluția care ar putea aduce rezolvare Sursă poză: Inquam Photos/ George Călin

Reprezentantul României la OMS, medicul Alexandru Rafila, le recomandă disperat autorităților să ia măsuri urgente de evitare a răspândirii virusului din China. Acesta trage un semnal de alarmă, de asemenea, către populație, pe care o îndrumă să fie responsabilă și să se protejeze din proprie inițiativă de infecția cu COVID-19.

 Soluția care ar putea reduce numărul cazurilor

Președintele Societății Române de Microbiologie a vorbit despre soluția pe care Suedia, o țară puternic afectată de virusul din Wuhan, a reușit să reducă numărul de cazuri, ajungând pe o pantă descendentă.

După toate traumele trăite, oamenii de acolo au decis că singura soluție pentru a se proteja este să respecte cu strictețe măsurile sanitare și să aibă încredere și să respecte restricțiile impuse de autorități.

Medici tratând un pacient cu coronavirus
Medici tratând un pacient cu coronavirus

Portrivit lui Alexandra Rafila, acest model suedez presupune un întreg proces, iar acest lucru nu se poate realiza peste noapte. Tocmai de aceea, specialistul le recomandă cetățenilor români să înceapă cu pași mici acest proces, încercând să respecte regulile și să aibă încredere în cei care le gândesc în folosul tuturor.

„Eu am avut un comentariu puțin mai larg referitor la modelul suedez, am descris ce s-a întâmplat acolo și modelul suedez nu este o decizie. Este un proces. Pentru că nu cred că nicio țară nu poate aplica un astfel de model de pe o zi pe alta.

În Suedia, la început, în primăvară, în lipsa restricțiilor, a fost înregistrat un număr important de cazuri și cu o mortalitate destul de mare, mai ales la categoriile vulnerabile, însă ulterior datorită unei strategii foarte bună de comunicare și de educare a populației, oamenii au înțeles că de ei depinde controlul acestei pandemii, în țara lor bineînțeles, și depinde și o normalitate a vieții publice și economice”, a spus medicul, într-o intervenție la Antena3.

Autoritățile și Guvernul trebuie să câștige încrederea populației

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă către autorități. Acesta îndeamnă toate partidele politice și reprezentanții direcțiilor de sănătate să construiască încrederea în cetățeni, comunicând corect, uniform și clar.

Medicul le atrage atenția autoritățile competente cu gestionarea pandemiei să elimine discuțiile și dezbaterile sterile și să își unească forțele pentru un singur scop: sănătatea oamenilor.

“Acesta este modelul suedez. Ca să ajungem totuși la acest model ne trebuie o construcție. Care ar trebuie să plece de acum și chiar dacă în perioada următoare se vor lua măsuri restrictive, noi ar trebui să putem să clădim încrederea populației în cei care iau deciziile.

Mie mi se pare că ne pierdem timpul cu tot felul de dezbateri sterile: cine e de vină, cine a fost responsabil.

Și nu reușim să ne dăm seama că discutăm despre o problemă de sănătate publică care nu afectează numai PNL-ul, USR-ul sau PSD-ul, iar soluția trebuie să vină de la clasa politică care ar trebui să înțeleagă că ar trebui să ajute împreună la soluționarea acestei probleme de sănătate publică.

Ori, încrederea cetățenilor va fi generată și de comportamentul clasei politice. Eu, ați văzut, am intrat în politică de o săptămână și am avut parte de atacuri din prima zi.

Văd că lucrurile astea continuă. Astăzi nu sunt eu ținta, dar sunt alte persoane de pe scena politică acuzate de tot felul de lucruri.

Ne pierdem timpul, pandemia progresează și pericolul crește foarte mult și cred că ar fi înțelept să terminăm cu aceste dispute sterile și să găsim împreună o strategie de convingere a populației că trebuie să fie parte din acest proiect”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila la Sinteza Zilei, potrivit Antena3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI