Adevărul despre noua tulpină de covid-19. Streinu-Cercel rupe tăcerea despre cum acționează
Adrian Streinu-Cercel rupe tăcerea şi spune adevărul despre noua tulpină de covid-19. Medicul explică exact cum acţionează virusul din Marea Britanie.
Cum acţionează noua tulpină de covid-19
Medicul Adrian Streinu-Cercel spune adevărul despre noua tulpină de covid-19. Profesorul de la Institutul Matei Balş a dezvăluit că, în România, ar putea exista mult mai multe persoane infectate cu varianta virusului apărută în Marea Britanie. Din păcate, detectarea mutaţiei este aproape imposibilă în cazul asimptomaticilor.
„Acest caz reprezintă vârful icebergului. Sub ‘nivelul apei’ sunt multe alte cazuri pe care nu le-am identificat. Asta pentru că deocamdată nu este un sistem în care să verificăm în mod susținut circulația acestor mutante. Faptul că noi am făcut cercetări și ne-am interesat dacă la un moment dat sau la un alt moment intră virusul și în țara noastră acesta este un moment T0, cum a fost și primul caz.
Adică, la primul caz, a fost adus aici. L-am studiat, am verificat ce putem să facem, după care toată lumea și-a văzut de treabă”, a explicat Streinu-Cercel, la Antena 3.
Legat de câte cazuri cu noua mutaţie a coronavirusului ar fi pe teritoriul ţării noastre, acesta a explicat că acest lucru nu se poate stabili cu exactitate din mai multe motive.
„Este foarte greu de spus pentru că este o tulpină care se mișcă foarte repede, nu dă forme foarte severe, ceea ce este un lucru bun, și e foarte probabil că asta este cauza pentru care multe dintre aceste cazuri s-au pierdut”, a mai spus medicul.
Primul caz cu noua tulpină covid-19 din România
Primul caz cu tulpina de coronavirus din Marea Britanie a fost confirmată oficial în România în urmă cu o săptămână. Mutaţia, mult mai contagioasă decât cea obişnuită, a fost detectată în laborator la o femeie din Giurgiu, în vârstă de 27 de ani. Aceasta a ajuns la Institutul Matei Balş cu forme uşoare.
“Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri”, a declarat Dr. Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului Matei Balș.
Din fericire, această variantă de SARS-COV-2 nu produce reacţii grave pacienţilor infectaţi.
“În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte”, anunță Ministerul Sănătății. Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor”.