Adevărul despre mitul sucurilor fără zahăr. Care este cea mai bună soluție pentru băuturile îndulcite: „Asta face diferența!”

de: Sabina Anastasia
01 09. 2022

Coca Cola este una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume, cunoscută pentru efectele negative pe care le are asupra consumatorilor. De-a lungul timpului, producătorii s-au axat pe inventarea unei băuturi similare, care să nu conțină zahăr, apărută pe piață sub denumirea de Coca Cola fără zahăr. Un medic român a explicat care este, de fapt, adevărul despre mitul sucurilor fără zahăr. Nu doar sucul în sine îngrașă, ci și ceea ce face consumatorul ulterior. Cum conduce consumul de Coca Cola la senzația de foame și, implicit, la îngrășare.

Mitul sucurilor fără zahăr

Nu mai este pentru nimeni o noutate faptul că băutura Coca Cola poate afecta semnificativ starea de sănătate a consumatorului. Chiar și o singură sticlă de cola ar putea să crescă riscul de dezvoltare a diabetului de tip II cu peste 20 de procente, potrivit cercetărilor oamenilor de știință.

Consumul de Coca Cola este asociat de către specialiștii din nutriție cu o tensiune arterială ridicată, nivel de colesterol ridicat și exces de grăsime. Totodată, acestea cresc riscul dezvoltării de afecțiuni de natură cardiacă.

Coca Cola, precum și alte băuturi zaharoase, pot să crească și riscul dezvoltării de cancer pancreatic. Cercetările arată că femeile aflate la menopauză pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer endometrial (sau uterin) dacă beau des astfel de sucuri carbogazoase. Pentru a atrage consumatorii care vor să reducă porțiile de zahăr din dietă, producătorii au inventat varianta Coca Cola fără zahăr.

Un medic din București a explicat care este cea mai bună soluție la care pot apela consumatorii pentru a fi siguri că reduc efectele negative ale unor astfel de băuturi. Pe lângă faptul că băutura în sine poate afecta sănătatea consumatorului, important este și comportamentul acestuia. Ceea ce face consumatorul după ce bea Coca Cola crește riscul apariției unor afecțiuni de sănătate, a explicat medicul.

Experiment Coca Cola VS. Coca Cola zero

Într-un videoclip publicat pe Facebook, medicul Mihail Pautov a vorbit despre un experiment pe care l-a realizat cu senzorul de monitorizare continuă a glicemiei în cazul consumului de cola normă, respectiv de cola fără zahăr.

În cadrul experimentului, medicul a demonstrat cum Coca Cola fără zahăr nu crește glicemia. Specialistul a abordat, în schimb, subiectul hipoglicemiei, de care se plâng tot mai mulți consumatori. Persoanele care beau des Coca Cola fără zahăr au susținut că această băutură le scade nivelul de glicemie din sânge.

„După cum știți, Cola zero are zero calorii. Are un îndulcitor care se cheamă aspartam. Teoretic, n-ar trebui să-mi crească glicemia deloc. Și fix asta s-a întâmplat. A rămas la același nivel.

Ce este curios, însă, este că mulți oameni raportează că, după ce beau Cola zero sau orice altă băutură cu îndulcitor, au hipoglicemie. Dintr-un anumit motiv, care este necunoscut până acum, corpul lor secretă multă insulină. Gicemia lor scade, iar aceasta le provoacă o foame acută”, a explicat medicul Mihail Pautov.

În cazul consumului de Coca Cola normală, cadrul medical a arătat cum nivelul de glicemie i-a crescut cu 50 de miligrame pe decilitru, de la 100 la 150. Ulterior, nivelul de glicemie a scăzut brusc.

„Este un efect destul de exagerat. Foarte mult zahăr în sânge, care nu este folosit. Nefiind folosit, intervine insulina, care împinge acest mult zahăr în sânge și începe formarea de trigliceride. Crește nivelul de trigliceride, zahărul scade în sânge, iar la această aproape hipoglicemie putem să discutăm despre senzația de foame”, a explicat cadrul medical.

Ce spune medicul Mihail Pautov despre Coca Cola

Odată cu apariția senzației de foame, consumatorul este tentat să mănânce mai mult, după ce bea Cola. Astfel, se expune riscului de creștere în greutate. Dacă o persoană care bea Coca Cola, chiar și fără zahăr, face exerciții fizice intense, reduce riscul de a dezvolta afecțiuni de sănătate asociate cu această băutură.

„Am testat Cola zero VS. Cola normală cu senzorul de monitorizare continuă a glicemiei. Concluziile la final!

PS: Nu este o reclamă sau antireclamă la brand. Acest test este valabil pentru orice suc dulce cu 10 grame de zahăr la 100 ml suc, suc de portocale, mere, Fanta, Mirinda etc. VS. suc îndulcit cu aspartame.

PSS: Cea mai bună soluție/compromis la sucurile îndulcite sunt sucurile îndulcite cu stevia.

PSSS: Cea mai cea soluție de hidratare, sănătoasă și corectă este apa. Apa de la robinet sau la sticlă, minerală sau plată, eventual rece cu un strop de suc de fructe sau fructe tăiate în ea pentru aromă. (Se poate consuma – n.r.) și ceai rece neîndulcit, cafea.

Și nu uitați, nu alimentul, ci mai degrabă contextul face diferența. Poți să bei Cola normal și imediat să faci exerciții fizice intense și să consumi acel zahăr. Efectul dăunător al excesului de zahăr va fi mult diminuat. Dar cine face asta?

Aveți grijă de voi și faceți alegeri corecte”, a transmis medicul Mihail Pautov, în textul alăturat materialului video în care a comentat experimentul realizat.