Există o gamă largă de produse destinate scăderii în greutate, având efecte mai mult sau mai puțin reale, pentru că trebuie spus că o bună parte dintre ele sunt promovate pentru un efect care de fapt nu există sau este nesemnificativ în contextul general. Beneficiul pe care ți-l aduce o pastilă pentru slăbit este neînsemnat dacă îți faci iluzia că nefăcând nimic altceva, regim sau program de efort fizic, te-ar putea ajuta. Totul merge până în punctul în care ți-ar putea dăuna. Nutriționistul Mihaela Bilic a bordat acest subiect recent, într-un interviu pentru Digi24.
„N-am pastila antiobezitate, cu toate că pe internet există o reclamă cu imaginea mea, în care se arată… nu știu… niște prafuri de slăbit, ceva miraculos… Și acolo spune „o să slăbești de o să-ți cadă pantalonii de pe tine”, adică „o să slăbești mai mult decât îți dorești”… Nu, dragii mei, n-am inventat-o, că dacă aș fi inventat-o eram… ce să mai… De asta am venit la Digi24, să audă țara întreagă.
Chimia (pastilele – n.red.) ne ajută, numai că vine la pachet, ca orice lucru în viață, cu efecte colaterale. Și am impresia că aici nu suntem dispuși…”, a declarat specialistul.
„De-a lungul timpului au fost tot felul de produse care au fost inventate. Sunt sigură că industria pharma ar putea mâine să ne dea pilula care inhibă apetitul, numai că nu se vrea. De ce? Pentru că ar trebui să fie o pilulă cu efect central. În momentul în care noi am începe să fim foarte slabi, natura percepe acest lucru ca pe un atentat la viață. Și atunci, peste aceste mofturi – pot să le spun, că vrei să ai nu știu câte kilograme – vei mânca precum un animal înfometat.
Deci numai la nivel central, excitând teribil sistemul nervos, adică toate produsele care sunt excitante la nivel nervos, începând cu banala cafea care îți taie pofta de mâncare, mergând până la medicamentele psihotrope și până la substanțele care fac excitație la nivelul sistemului nervos. Ai adrenalină, ai stare de trezire, ești nedormit, îți accelerează bătăile inimii, ești cu putere de muncă, dar la un moment dat duce la epuizare”, a completat medicul.