Adevărul despre desființarea pensiilor speciale. Avocatul Poporului a făcut anunțul zilei

de: Ștefan R. Apostol
04 03. 2021

A trecut cu succes prin Parlament legea care desființa pensiile specialepensiile speciale, fără a avea contre din partea politicienilor. Astăzi Avocatul Poporului vine și face un anunț care cam desumflă balnul de bucurie al celor care au votat legea.

Avocatul Poporului anunță că pensiile magistraților nu se vor desființa

După ani de discuții și contre, în sfârșit anul acesta a trecut de votul Parlamentului legea care desființează pensiile speciale. Legea a trecut fără a vea contre din partea politicienilor și nici din partea Avocatului Poporului. Numai că euforia succesului a fost frântă de noile amendamente anunțate de Avocatul Poporului, Renate Weber. Conform acesteia, deși aprobată legea, singurele pensii speciale care vor rămâne în vigoare, sunt cele ale magistraților.

”Am o decizie a CCR care spune foarte frumos că o singură categorie profesională, cea a magistraților, are suport constituțional pentru acest tip de pensie de serviciu.

Deci, au început cu parlamentarii. Dacă mâine vor, mâine pot să dea legi pentru fiecare dintre celelalte categorii.”, a declarat Renate Weber.

”M-au sunat să atac la CCR”

După momentul votului legii pentru eliminarea celebrelor pensii speciale, Avocatul Poporului anunța că nu va ataca la CCR noua lege promulgată. Cu toate astea s-au făcut presiuni asupra oficialului, primind telefoane din partea beneficiarilor de pensii speciale, și în special magistrați. Avocatul Poporului dezvăluia acest aspect într-un interviu dat recent, declarând:

”Eu, de când sunt în funcția asta, niciodată nu am primit atâtea telefoane câte telefoane am primit pentru pensiile parlamentarilor. Cei mai mulți erau din PNL. În toată perioada asta m-au sunat să atac la CCR. Cei care m-au sunat nu mai erau parlamentari.

În loc să se ducă să facă lobby la colegii lor de partid, făceau la mine, să atac, când o să fie votată. La un moment dat chiar așa mi s-a spus: ce mai ai de pierdut, oricum te revocă. Cam ăsta e caracterul oamenilor care nu vor să înțeleagă că nu am motiv de neconstituționalitate.”. a dezvăluit Renate Weber.

Legea de eliminare a pensiilor speciale a fost votată în martie în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului proiectul iniţiat de PSD. Decizia a fost luată cu voturi 357 „pentru” şi niciun vot împotrivă. Singurii care s-au abținut de la votul proiectului de lege au fost parlamentarii UDMR.

Beneficiarii pensiilor speciale fac parte din la MApN, MAI și SRI, precum și magistrații din sistemul juridc românesc, după cum urmează:

Pensii de serviciu beneficiază cei care au fost:

  • procurori, judecatori – 3.800
  • personal aeronautic – 1.453
  • personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete – 1.789
  • funcționari publici parlamentari – 805
  • diplomați – 850
  • beneficiari ai Curții de Conturi – 605

 

Sumele cheltuite de-a lungul timpului cu plata pensiilor speciale se ridică la aproximativ 9,096 miliarde de lei, din care circa 8,096 miliarde pentru pensiile militare de stat și 1 miliard pentru pensiile de serviciu.