Adevărul despre coiful viking descoperit la Iași. Pentru ce scopuri magice era folosit

de: Cojocaru Cristian
13 02. 2021

Polițiștii din Iași au recuperat un coif de viking care a fost dispărut timp de 10 ani și ținut ascuns în Vrancea. Adevărul despre coiful viking a ieșit la iveală, după ce istoricii au venit cu mai multe detalii.

Adevărul despre coiful viking a ieșit la suprafață

Polițiștii au recuperat coiful care a fost ținut ascuns în Vrancea. Inginerul care l-a ascuns acasă deținea un coif de o foarte mare valoare. Acesta l-a descoperit în râul Siret în anul 2010. Detaliile despre bărbat rămân în continuare necunocute. Acest coif reprezintă unul dintre cele două recuperate de către polițiști. Vestigiul este evaluat la peste 400.000 de euro.

Specialiștii au menționat faptul că este unic în România și mai există doar alte câteva în Europa. Istoricii la rândul lor menționează că este foarte rar și prețios, la fel ca brățările dacice de aur. Co

”Se caracterizează printr-o figurare stilizată a ochilor în scopuri magice, de intimidare şi dominare a inamicului, dar şi prin prezenţa unor ornamente specifice vikingilor, formate din linii şi benzi împletite sau meandrate, des întâlnite în arta nordică. Din literatura de specialitate reiese că astfel de piese erau completate ca o protecţie pentru ceafă, uneori şi pentru obraji, ataşată prin nituire de calotă şi care putea fi realizată din zale sau piele groase întărite cu plăcuţe metalice.

Forma coifului de la Paşcani aminteşte de piese mai vechi, utilizate de grupurile germanice ale secolelor VI – VII, care se caracterizează prin prezenţa nervurilor – spangenhelm. Specialiştii consideră că, prin perpetuarea acestei morfologii mai vechi, elemente de echipament militar precum coiful de la Paşcani emanau autoritate, putere, fiind în acelaşi timp adaptate noilor tactici militare ale epocii”, a declarat dr. Coralia Costaş, din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova.

Dispariția a fost sesizată în 2010

Dispariția coifului a fost sesizată în anul 2010 de către istorici. Vasile Cotiugă, un istoric ieșean, deține fotografii cu artefactul încă din 2010.

“Prin anul 2011 a venit un cetăţean care lucra în echipa de muncitori şi care a găsit coiful. Mi-a arătat nişte fotografii cu artefactul. Obiectul a fost găsit de către muncitori, în zona Siret. Apoi nu am mai auzit nimic de acest coif. Însă, prin anul 2017, am vorbit cu nişte poliţişti de la patrimoniu cărora le-am adus în atenţie faptul. Este bine că au găsit acest coif, care are o valoare mare, mai ales istorică”, a spus profesorul şi istoricul Vasile Cotiugă.

Radu Oltean, este un alt istoric care a atras atenția despre dispariția coifului. Acesta a publicat la sfârșitul anului 2020 un articol despre misterioasa dispariție a coifului, realizând și câteva desene ale artefactului.

“În anul 2010, a fost descoperit din întâmplare pe şantierul unui baraj de pe Siret, în apropierea oraşului Paşcani, un coif medieval de o valoare inestimabilă, comparabil prin unicitate şi raritate cu brăţările dacice de aur. Un coif asemănător ca ornamentaţie a fost descoperit la Nemya, în vestul Ucrainei. Doar că acest coif din Paşcani este făcut din mai multe părţi nituite între ele şi este foarte bogat ornamentat, pe toată suprafaţa lui.

Mai multe părţi ale coifului au fost realizate din cupru, ele lucind cu nuanţe roşiatice. După descoperire, coiful a fost pierdut şi nimeni nu îl mai caută. Pierderea este foarte mare şi ar trebui deschisă o anchetă pentru recuperarea coifului. Distribuiţi vă rog postarea aceasta, poate va crea o reacţie care va duce la deschiderea unei anchete”, a scris atunci Radu Oltean.