Adevărul despre carnea de pui de la raft s-a aflat. Tu știi ce mănânci, de fapt?

de: Alexandra Chivu
10 12. 2020

Carnea de pui pare să fie în lumina reflectoarelor în această perioadă. La sfârșitul lunii octombrie a apărut în presă un articol despre puiul vândut ieftin în supermarketurile din Europa. Un studiu a analizat probe din acest tip de carne regăsit în magazine mari din Germania, Franța, Polonia, Olanda și Spania. Concluzia: 51% din aceste probe erau contaminate cu superbacterii rezistente la antibiotice. Astăzi, aflăm că industria cărnii de pasăre a făcut un mare pas înapoi din cauza pandemiei. Producția a scăzut, iar importurile invadează din nou piața. Polonia și-a dublat livrările.

Dincolo de produsele de pe rafturi. România face un pas înapoi pentru industria cărnii de pui. Importurile invadează din nou piața

Potrivit ultimelor prognoze prezentate în cel mai recent raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), anul acesta, producția internă de carne de pasăre va fi cu 9% sub cea raportată anul trecut, în timp ce importurile vor crește cu aproape 16%. Estimările au la bază datele din primele șapte luni ale anului. Conform acestora, producția de carne de pui va atinge 460.000 tone greutate carcasă. În ciuda scăderii anunțate, USDA apreciază că acest sector rămâne un lider în rândul industriilor alimentare și agricole din România. Companiile avicole continuă să investească.

„Închiderea restaurantelor și companiilor de catering, precum și restricțiile de altă natură ce au apărut din cauza COVID-19, vor duce probabil la o reducere de 5% de la an la an a consumului de carne de pasăre. În timp ce unele restricții vor rămâne probabil în prima jumătate a anului 2021, în funcție de vaccinurile COVID-19 și de alte tratamente, cererea de păsări de curte românești poate crește în a doua jumătate a anului 2021”, se arată în raportul USDA.

  • România a fost al optulea cel mai mare producător de păsări din Uniunea Europeană (UE) în 2019.
  • Carnea de pui reprezintă 45% din producția totală de proteină animală din țara noastră. Este urmată de carnea de porc, cea de vită și de oaie.
  • Carnea congelată a reprezentat 65% din importuri, în timp ce carnea proaspătă a fost de aproximativ 25%.

Polonia și-a dublat livrările către România

Datele Trade Data Monitor (TDM) arată că în primele luni ale anului 2020 importurile de carne de pasăre au crescut cu 16,5%, adică 17.000 tone, față de aceeași perioadă din 2019, iar exporturile au scăzut cu 2,5%. Excepție au făcut două procente din aceste importuri, Ucraina și Brazilia. În rest, toată marfa de peste granițe provine din alte state membre ale UE.

Cel mai important furnizor al României este Polonia, care și-a dublat exporturile către noi în primele șapte luni ale acestui an, la 25.611 de tone, depășind Ungaria, cu 14.107 tone. Alți furnizori includ Germania, 9.514 tone, Țările de Jos, 6.700 tone, Regatul Unit, 6.081 tone, și Bulgaria, cu 2.865 tone.