Adevărul despre apa pe care o beau românii. Ce conține ea, de fapt

de: Ana Chivu
20 01. 2021

Ce detalii trebuie să cunoști despre apa pe care o bei? Hidratarea e unul din lucruruile importante de care are nevoie un organism și un trup sănătos. Ce conține apa pe care o consumi zilnic?

Ce conține apa pe care o consumi?

Hidratarea, mișcarea și odihna sunt primii și cei mai importanți factori ai unui organism echilibrat și unui trup puternic și energic ce te ajută să-ți îndeplinești toate treburile de peste zi. Alternativa mai sănătoasă a băuturilor carbogazoase e reprezentată de apa minerală sau cea cu diferite arome pe care mulți o preferă. Cu toate astea, e indicat consumul și de apă plată.

Pentru unii însă, acest obicei pare să fie o corvoadă, prea mulți dintre oameni recunoscând că beau foarte rar apă, motiv pentru care diversifică băutura și optează des pentru apă minerală cu arome sau simplă. Chiar dacă acestea sunt pline de îndulcitori și coloranți, e indicată. Apa minerală are în conținut electroliți, potasiu sau calciu și costă mai mult, preț datorat ingredientelor benefice.

Ce spun specialiștii?

Soma Mandal, medic internis american, susține că apa spumantă este la fel de hidratantă ca apa obișnuită, motiv pentru care e în regulă să optezi după bunul plac. De asemenea, mai indică faptul că apa gazoasă e bună pentru talie.

Băutura se produce prin infuzie de dioxid de carbon în apă, proces care crează un acid slab – acidul carbonic, astfel determinând scăderea pH-ului. Un pH mai mic înseamnă că lichidul devine mai acid.

Considerații generale

-Să îndeplinească așadar anumite calități fizice de temperatură, pH și osmolaritate
-Să îndeplinească anumite calități chimice:
mineralizare > 1g/l

-prezența elementelor chimice cu acțiune farmacologică dovedită, în concentrație de minim: 1 g/l (CO2), 10 mg/l (Fe), 5 mg/l (Br), 1 mg/l(I), 1 mg/l (H2S), 0.7 mg/l (Ag), F, Mn, Li, acid metaboric și acid salicilic
-compușii radioactivi să fie absenți sau prezenți în limite terapeutice acceptate (<29 nCi= 1000 Bq)
-conținutul în gaze dizolvate cu efecte biologice să fie în concentrații stabile : 1 g/l (CO2), 1 mg/l (H2S)
-să aibă acțiuni fundamentate științific

Apele oligominerale sau oligometalice (acratice) se identifică prin:
mineralizare totală < 1 g/l
absența elementelor farmacologic active și a gazelor terapeutice în concentrații minime admise
efecte clinice de tip terapeutic dovedite (Sursa: curs Balneoclimatologie)

  • În România se regăsesc multe ape gazoase precum: Govora, Căciulata, Olănești, Călimănești, Biborțeni, Zizin, Bodoc, Vâlcele, Covasna, Borsec, Sângeorz, Vatra Dornei, Băile Slănic, Lipova.