Ies la iveală informații noi cu privire la cazul celor trei paciente moarte în tirul ATI de la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală. Anchetatorii vor mege pe o nouă pistă, după ce inițial s-a crezut că cele trei persoane au decedat în urma unei defecțiuni la tubul de oxigen. Potrivit avocatului familiilor victimelor, sunt indicii clare că, de fapt, personalul medical ar fi efectuat greșit manevrele de resuscitare, iar acest lucru ar fi dus la decesul celor trei femei.
Adrian Cuculis, apărătorul familiilor celor trei femei decedate în aprilie 2021 în tirul de ATI de la Spitalul „Victor Babeș”, afirmă că există indicii care duc la concluzia că cele trei paciente ar fi murit din cauza manevrelor de resuscitare executate greșit de către persoanalul din spital.
Schimbare de situație în ancheta tragediei de la spitalul Babeș din București acolo unde mai multi pacienți au murit în TIR-ul ATI după ce un muncitor a oprit sistemul. Se pare ca se schimba traiectoria anchetei si anchetatorii bănuiesc ca cel puțin în cazul decesului a 3 dintre pacienți, nu oprirea oxigenului ar fi fost problema ci manevrele greșite de resuscitare efectuate de către personalul din spital.” spune avocatul familiilor celor 3 pacienți decedați, Adrian Cuculis.
Mai exact, cele trei raporate medico-legale efectuate anterior au evidențiat faptul că persoanele decedate prezentau pneumotorax, afecțiune ce ar fi apărut în urma procedurilor de resuscitare, „prin compresii toracice și ventilație mecanică pe balon Ruben și sondă de intubație oro-traheală”. Anchetatorii au dispus astfel efectuarea unei noi expertize medico-legale care să stabilească dacă a fost sau nu vorba de o eroare medicală în aceast caz.
În tirul de ATI în care au murit cele trei femei mai erau internați alți cinci pacienți. Aceștia din urmă au fost tranferați la alte unități medicale. Încă de la momentul incidentului, s-a spus că a existat o suprapresiune de oxigen, iar ventilatoarele au activat un sistem de autoprotecţie şi s-au oprit.
În urmă cu mai bine de o lună, avocatul Adrian Cuculis a transmis raportul de expertiză medico-egală a uneia dintre victime. Apărătorul spunea atunci că a fost vorba de „moarte violentă dată de creșterea bruscă a presiunii”.
Potrivit acestuia, muncitorul trimis să verifice parametrii de funcționare primea indicații prin telefon.
Un alt caz în care un muncitor simplu are de tras toată vina. Pe scurt, trimis să verifice parametrii de funcționare, cu indicații date prin telefon, omul necalificat a explodat plămânii pacienților din TIR, după care sistemul s-a închis automat pentru a nu face mai mult rău”, declara avocatul Cuculis.