Persoanele care țin dietă sau adoptă un regim alimentar mai strict, pentru a scăpa de kilogramele în plus, aleg să evite cu orice preț să mănânce pâine. Deși medicii nutriționiști ar fi specificat faptul că pâinea nu adaugă kilograme, specialiștii nu o recomandă în diete. Ce spune Mihaela Bilic.
Pentru că multe persoane sunt convinse că pâinea îngrașă foarte mult, fac tot posibilul să o evite. Specialistul în nutriție Mihaela Bilic demontează cel mai popular mit legat de acest aliment.
Ea susține că o felie de pâine conține foarte puține calorii, însă problema kilogramelor în plus apare în momentul în care alegem să consumăm pâinea cu alimente și mâncăruri consistente, precum dulcețuri, gemuri, creme de brânză și alte bunătăți.
„Pâinea are în medie un aport energetic de 220-240 cal/100g. Dacă ar fi să o comparăm cu valoarea energetică a produselor care se mănâncă de obicei cu pâine, este „nevinovată”!
Brânza are aprox 250 cal/100g, cașcavalul 350cal, salamul de Sibiu 450 cal, iar untul 750 cal. Nu mai vorbim de icre sau salată de vinete care merg de minune cu pâine și care au de 2-3 ori mai multe calorii.
Socotiți că o felie de pâine are 60-80 cal, în timp ce o lingură de ulei are 100 cal. Cu alte cuvinte, nu pâinea îngrașă, ci ceea ce punem pe pâine. Și cantitatea face diferența, una e să mănânci o felie de pâine și alta e să mănânci toată franzela!”, a spus Mihaela Bilic, potrivit ziare.com.
Specialistul susține că atunci când suntem la regim, organismul trece prin anumite schimbări și este nevoit să ardă grăsimile de rezervă, în special dacă nu faci des sport. De ce nu te sfătuiește Mihaela Bilic să mănânci pâine:
„Cura de slăbire este o situație aparte, în care organismul e pus într-un dezechilibru și este obligat să ardă grăsimea de rezervă în absența unui aport alimentar optim. Cu alte cuvinte cura de slăbire nu este un model de dietă sănătoasă, ci o strategie pentru slăbit.
În acest context excluderea carbohidraților se justifică: fără glucide nu există sinteză de insulină, acel hormon care transformă caloriile din mâncare în grăsime de rezervă. Eliminarea zahărului și amidonul lui din alimentație este o metodă sigură de a slăbi.
Doar că asta se face pe perioade limitate de timp, nu este un stil de viață. Nu confundați cura de slăbire cu mâncatul sănătos!”, a completat specialistul.