În urmă cu un an, un obiect cosmic extrem de ciudat a trecut prin zona noastră a sistemului solar. Între timp, obiectul a plecat mai departe, dar rămâne în urmă un studiu conform căruia a fost o navă extraterestră trimisă în recunoaștere.
Oumuamua a fost observat în octombrie 2017 și ce a atras atenția asupra lui a fost forma foarte ciudată: alungit, aproape ca o țigară, nicidecum ca un asteroid clasic. Firesc, a atras atenția.
Mai nou, deși au fost oferite câteva clarificări de NASA, atât cât s-a putut afla, are tracțiune un studiu conform căruia e ceva extraterestru la mijloc, din partea unei civilizații foarte avansate.
Pe cât de exotic sună acest scenariu, foarte probabil e fals.
Studiul publicat recent se numește „Could Solar Radiation Pressure Explain ‘Oumuamua’s Peculiar Acceleration?” și a fost derulat de Shmuel Bialy, cercetător postdoctoral de la Institutul de Teorie și Computere CfA, profesorul Abraham Loeb, directorul acestui institut, și Frank B. Baird Jr., profesor specializat în știință la Universitatea Harvard.
Concluzia lor a fost că obiectul trebuie să aibă o origine artificială. „Este posibil ca acest asteroid să provină dintr-o tehnologie mult mai avansată ca a noastră. Un scenariu «exotic» ar putea arăta că acest obiect ceresc a fost trimis intenționat către Pământ de către o civilizație extraterestră”, au declarat cercetătorii.
Desigur că oamenii sunt înclinați să creadă așa ceva, iar cei trei își fac un pic de publicitate gratuită, dar scenariul e atât de îndepărtat, încât nu rămâne totul decât la nivel bombastic.
O analiză din vara lui 2018 a arătat un scenariu ceva mai plauzibil.
Oamenii de știință, cu ceva mai multe resurse decât cei trei care au venit cu un studiu bombastic, au folosit telescoape la sol, plus telescopul Hubble și au ajuns la o altă concluzie.
Obiectul misterios, foarte probabil, e o cometă, deoarece accelerează cu viteza uneia. De asemenea, ei au descoperit că viteza acesteia nu poate fi doar rezultatul gravitației.
„Mai era ceva ce împingea obiectul în afara Sistemului nostru Solar”, au declarat oamenii de știință. Ei spun că ceea ce s-a întâmplat cu Oumuamua putem vedea și la alte comete. Pe măsură ce Soarele încălzește o cometă, gheața se transformă, prin sublimare, în gaz. Acesta este cel care îi dă un „impuls” și o face să accelereze.