13 dec. 2023 | 14:24

Actul care te fereşte de amenzi atunci când cumperi carne de porc crescut în gospodarii. Tot ce trebuie să ştie românii

News
Actul care te fereşte de amenzi atunci când cumperi carne de porc crescut în gospodarii. Tot ce trebuie să ştie românii
Actul care te fereşte de amenzi atunci când cumperi carne de porc crescut în gospodarii. Tot ce trebuie să ştie românii

Carnea de porc este nelipsită de pe mesele românilor de sărbători, iar mulți optează să cumpere direct de la gospodari. Ce faci, însă, atunci când trebuie să transporți carnea acasă, dar riști să fii luat în vizor de autorități? Ai nevoie de un document important, care te va scăpa de amendă.

De ce acte ai nevoie ca să transporți carne de porc

Pesta porcină africană a impus norme riguroase privind transportul porcilor și cărnii de porc între localități. Este strict interzis să se efectueze transport de porci sau carne de porc în zonele în care a fost confirmată prezența pestei porcine africane.

Dacă ai cumpărat porc dintr-o gospodărie și vrei să îl duci acasă, fie el viu sau deja sacrificat, trebuie să știi că acest lucru este complet ilegal, dacă în acea zonă au fost confirmate cazuri de pestă porcină. Astfel, ca să nu fie transmisă boala, au fost luate măsuri drastice.

Situația este deja cunoscută în județul Prahova, unde au fost găsite probleme în mai multe localități. Unde nu au fost declarate, însă, focare, pot fi sacrificați și vânduți porci, dar doar cu anumite condiții clare. Ca să poți transporta animalul, ai nevoie de un document care te scapă de amendă.

Prima cerință pentru transportul animalelor vii sau a cărnii de porc este, așadar, ca localitatea să nu se regăsească în zona de protecție sau în zona de supraveghere, aceste zone fiind clar definite conform legislației. De altfel, ai nevoie neapărat de acest document.

„În primul rând, înainte de sacrificarea porcului în gospodărie persoana trebuie să ia legătura cu medicul veterinar. Pentru porcul sacrificat trebuie efectuat examenul trichineloscopic, iar ulterior trebuie să se solicite medicului veterinar formularul F3” a declarat dr. George Stratulat, directorul executiv al DSVSA Prahova.

Oficialul a mai precizat și că ”excepție fac zonele unde sunt restricții privind transportul porcilor și a cărnii de porc, unde nu au fost stinse focarele de pestă porcină, respectiv în zonele Mizil, Aluniș și Podeni”, de unde nu pot fi cumpărate, sub nicio formă, animale.

Pesta porcină a reapărut în România

Cu puțin înainte de sărbătorirea Crăciunului, crescătorii de animale dintr-un sat sibian se confruntă cu panică în urma izbucnirii pestei porcine africane (PPA), eveniment ce a survenit în contextul în care în întreg județul nu se înregistrase niciun focar de boală de acest gen în anul respectiv.

Ca urmare a apariției bolii, au fost impuse măsuri drastice, printre care și eutanasierea a 11 porci din gospodăria în care a fost depistat virusul. Un focar de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat în localitatea Presaca, situată în județul Sibiu. Autoritățile au hotărât să eutanasieze 11 suine din totalul de 19 existente în gospodăria afectată, în scopul limitării răspândirii bolii.

Află și: Cât costă 1 kilogram de carne de porc în supermarketuri. Ce prețuri vor fi înainte de Crăciun

De asemeena, șase localități din județul Alba au fost incluse în zona de supraveghere ca urmare a confirmării unor focare de pestă porcină în județul Sibiu. Fondul de vânătoare Vingard se află în zona de protecție.

Focarele de pestă porcină africană au fost identificate în satul Presaca, comuna Păuca (Sibiu), aproape de granița cu județul Alba, în zilele de 6 și 8 decembrie.

După ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, Instituția Prefectului Sibiu a anunțat măsurile adoptate pentru gestionarea focarelor de pestă porcină africană. Astfel, se stabilește o zonă de protecție cu o rază de 3 km, situată în jurul localității Presaca. Această zonă de protecție include fondurile de vânătoare FV 17 Sângătin, FV 18 Păuca din județul Sibiu și FV 43 Vingard din județul Alba.

Mai mult, se instituie o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km în jurul focarului, care include și zona de protecție. Localitățile cuprinse în această zonă sunt Păuca, Broșteni, Bogatu Român, Armeni, Alamor, Gușu, Ludoș, Sângătin, și fondul de vânătoare FV 19 Ocna Sibiului.

De asemenea, această zonă acoperă localitățile Boz, Doștat, Șpring, Ungurei, Roșia de Secaș, împreună cu fondul de vânătoare FV 44 Ohaba din județul Alba.

De ce este carnea de porc periculoasă pentru sănătate

Carnea de porc este un aliment consumat pe scară largă în întreaga lume, însă, odată cu popularitatea sa, este important să conștientizăm și riscurile potențiale pentru sănătate asociate cu consumul excesiv sau necorespunzător de carne de porc.

Află și: Cât timp durează să decongelezi 10 kilograme de carne de porc dacă o lași în frigider. Așa își va păstra gustul perfect

Carnea de porc conține grăsimi saturate, care pot contribui la creșterea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”). Consumul excesiv poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și boli de inimă.

Procesarea cărnii de porc implică adăugarea de nitriți și nitrați, substanțe chimice care pot forma compuși potențial dăunători în organism. Acești compuși sunt asociați cu un risc crescut de cancer, în special cancerul colorectal.

Carnea de porc poate fi purtătoare de bacterii precum Salmonella și E. coli, care pot cauza infecții alimentare grave. Gătirea necorespunzătoare poate duce la contaminare și la riscul de îmbolnăvire.

Produsele din carne de porc prelucrată pot conține aditivi și conservanți care pot avea efecte adverse asupra sănătății pe termen lung. Consumul excesiv de astfel de produse trebuie evitat.

Procesarea necorespunzătoare a cărnii de porc poate duce la probleme de igienă, crescând riscul transmiterii unor boli zoonotice de la animale la oameni. În plus, unele persoane pot dezvolta alergii sau intoleranțe la proteinele din carne de porc, manifestate prin reacții adverse precum erupții cutanate sau probleme digestive.

Sfaturi pentru consumul regulat de carne de porc:

  • optați pentru variante Sănătoase
  • alegeți carne de porc slabă și evitați produsele prelucrate
  • asigurați-vă că această carne este gătită complet, pentru a preveni infecțiile alimentare.
  • îmbogățiți dieta cu surse alternative de proteine pentru a evita dependența excesivă de carne de porc.
Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro