Meleșcanu, la BBC: Ce promisiuni a făcut pentru românii din Anglia, după Brexit

Meleșcanu, la BBC: Ce promisiuni a făcut pentru românii din Anglia, după Brexit

În urmă cu câteva zile, Teodor Meleșcanu a acordat un interviu celor de la BBC. Ministrul de exeterne a profitat de ocazie pentru a face promisiuni românilor din Regatul Unit vizavi de situația lor după Brexit.

Având în vedere situația tensionată din Marea Britanie după Brexit, foarte mulți români își fac griji în legătură cu locul lor de muncă în teritoriu. După Iohannis și alte câteva autorități române, Meleșcanu este cel mai recent personaj politic care încearcă să asigure românii aflați la muncă în Regatul Unit că nu vor întâmpina niciun fel de probleme.

”Dacă va fi o ieșire grea, va trebui să discutăm. Din punctul nostru de vedere, sunt peste 400.000 de români care trăiesc în UK, nu sunt turiști, ei contribuie direct la bnunăstarea și dezvoltarea economică a UK. Sunt peste 10.000 de români care lucrează în sistemul de sănătate din Marea Britanie, doctori, asistente medicale și alții. Ei sunt foarte bine integrați în societatea britanică și cred că asta va fi un argument”, a comentat ministrul afacerilor externe, la BBC. Afirmația vine în contextul în care numărul foarte mare de români ar putea destabiliza situația economică a Marii Britanii, dacă ar fi nevoiți să părăsească în bloc teritoriul.

Asigurările lui Meleșcanu pentru români vin după o discuție cu fostul ministru de externe al Marii Britanii, care a avut loc la București. Boris Johnson i-a prezentat atunci un scenariu ipotetic foarte greu de contestat. ”Am avut o întâlnire cu fostul ministru de externe al Marii Britanii Boris Johnson, la București, și am discutat despre situația românilor din regat. Mi-as spus: Vă asigur că nimic nu se va schimba, vor continua să aibă același statut legal. I-am spus: Mulțumesc foarte mult, dar cum puteți garanta acest lucru? Mi-a răspuns: Este foarte simplu, dacă 10.000 de medici și asistente ar fi dați afară din Marea Britanie, întregul sistem de sănătate din regat se va prăbuși. A spus că nu vor face niciodată ceva atât de prostesc”, a declarat Ministrul de Externe.

În final, Meleșcanu a insistat pe faptul că își dorește în continuare o relație foarte strânsă cu Anglia. ”România nu va uita niciodată sprijinul Marii Britanii [la aderarea României în UE]. Suntem interesați să ținem UK cât mai aproape de UE”, a spus el.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI