Surprize mari pentru tinerii din România. Senatul a adoptat o lege specială, care le oferă acestora acces gratuit în cele mai interesante locuri din țară. Cine sunt cei ce pot beneficia de gratuitate și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească.
Vești bune pentru români. Senatul a aprobat tacit un proiect inițiat de parlamentarii liberali, care permite accesul gratuit pentru copiii și tinerii sub 18 ani la muzee și colecții publice de drept public aflate în subordinea autorităților publice locale și centrale.
Muzeele sunt instituții culturale și educaționale care oferă oportunități excelente de învățare, iar accesul gratuit la acestea ar încuraja tinerii să exploreze lumea artei, istoriei, științei și culturii. Această experiență ar putea încuraja curiozitatea și învățarea continuă, motiv pentru care autoritățile au luat această măsură.
Potrivit senatorului Gigel Ştirbu, iniţiator al acestui proiect, consideră necesară vizita la muzeu și alte instituții de acest fel, în special în cazul celor tineri, în plin proces de dezvoltare.
Muzeele păstrează cultura și patrimoniul național și global, motiv pentru care tinerii ar trebui să aibă acces gratuit la aceste instituții de cultură. Conform lui Ştirbu, tinerii ar trebui să aibă acces la aceste resurse pentru a înțelege și aprecia moștenirea culturală a societății lor, precum și a altor culturi.
Mai mult, oficialul consideră că o vizită la muzeu este și o șansă de socializare pentru tineri. În contextul în care tinerii sunt foarte prinși de tehnologie și petrec foarte mult timp în fața ecranelor, astfel de activități culturale sunt un impuls pentru cei tineri.
Astfel, dacă vor putea pătrunde în orice astfel de instituție fără niciun cost, autoritățile cred că vor face tot mai multe vizite în acest sens.
„Accesul gratuit la muzee poate ajuta la reducerea inegalităţii sociale. Tinerii din familii cu resurse financiare limitate nu ar trebui să fie excluşi de la experienţe culturale şi educative importante din cauza costurilor. Muzeele pot promova integrarea socială şi diversitatea culturală.
Prin oferirea de gratuitate tinerilor, se pot atrage persoane din diverse grupuri demografice, ceea ce poate contribui la promovarea unui mediu mai inclusiv şi deschis. De asemenea, muzeele pot servi ca locuri pentru discuţii şi dezbateri pe teme culturale, istorice sau sociale.
Prin facilitarea accesului tinerilor la aceste instituţii, se poate promova implicarea civică şi conştientizarea problemelor actuale”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii muzeelor şi a colecţiilor publice 311/2003 va fi supusă dezbaterii şi votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Teren disponibil gratuit pentru tinerii care doresc să construiască o casă. Legea nr. 15/2003, republicată, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală guvernează atribuirea terenurilor pentru cei ce îndeplinesc mai multe condiții.
Pentru a primi un loc de casă gratuit, tinerii trebuie să aibă 18 ani și să nu aibă mai mult de 35 de ani. În prezent, legislația permite tinerilor să obțină o suprafață de teren de proprietate personală care variază între 250 mp și 1.000 mp în comunele și satele care aparțin unităților administrativ-teritoriale. Limita maximă a fost de 500 mp până în 2013.
O cerință suplimentară a programului este ca tinerii să înceapă construcția în termen de un an de la data atribuirii terenului și să o finalizeze în termen de trei ani de la obținerea autorizației de construire, respectând reglementările de urbanism stabilite prin autorizare. Datorită procesului-verbal de recepție a lucrărilor eliberat de Compartimentul de urbanism, se consideră că construcția a fost finalizată la data respectivă.
Documentele de care ai nevoie pentru a depune acest dosar la primărie sunt: