Într-un material publicat recent, vorbeam de o posibilă relaxare parțială, poate chiar totală a restricțiilor impuse de autorități privitoare la situația valului 5 al pandemiei. Într-un discurs de astăzi din ședința de guvern, premierul Nicolae Ciucă confirmă intenția guvernului de a trece la relaxarea acestora, dar numai după ce se fac evaluările la nivelul Ministerului Sănătății. În aceeași intervenție, premierul a reamintit că la finalul lunii februarie starea de alertă urmează să-și înceteze valabilitatea, și se va lua o decizie și în acest sens.
Plecând de la exemplul unor state europene, precum Danemarca, Italia, Spania sau Franța, România ar putea la începutul lunii martie să ridice parțial, sau chiar total toate restricțiile în vigoare cu privire la pandemia de covid. Datele oficiale arată o scădere a numărului de noi cazuri de infectări, același lucru fiind înregistrat și în cazul secțiilor ATI, unde ocuparea paturilor a scăzut la aproximativ 60%.
În acest context au circulat câteva informații, pe surse, referitoare la intențiile autorităților de a ridica mai toate restricțiile. Astăzi Nicolae Ciucă a decis să vorbească în ședința de guvern despre posiblitatea ridicării acestor măsuri, dar, spune premierul, numai în urma unei analize amănunțite a Ministerul Sănătății, deși deunăzi Alexandru Rafila nu era de acord cu luarea unor astfel de decizii.
„Urmează o analiză la nivelul Ministerului Sănătății. Au avut loc aceste evaluări. E foarte clar că în momentul de față, în ceea ce privește valul 5, am intrat pe o linie descendentă și am discutat cu domnul Rafila, urmând ca în perioada următoare, ținând cont de faptul că la începutul lunii martie urmează să își înceteze efectele hotărârea de guvern, să avem o analiză concretă și să venim cu măsuri care să se preteze la nivelul situației.”, a declarat la începutul ședinței de guvern premierul Nicolae Ciucă.
Dacă e să ne luăm după cele declarate de premier, și ținând cont de evoluția situației, de la 1 martie am putea scăpa de majoritatea restricțiilor, iar de Paște România să fie fără restricții. Asta ar însemna că toate restaurantele, barurile și cluburile vor putea funcționa la capacitate maximă, măștile de protecție nu ar mai fi obligatorii în majoritatea spațiilor publcie închise și deschise, iar evenimentele publice sau private să nu mai fie restricționate la un anumit număr de persoane.
În aceeași ședință de guvern de astăzi, Alexandru Rafila a confirmat faptul că trendul este unul descrescător, spunând că „Înregistrăm o scădere a numărului de decese. Numărul cazurilor din ATI e cantonat în jurul a 1.100 de persoane. E un număr important.”
„Am intrat pe un trend descrescător. Rata de pozitivitate a scăzut de la 30% la sfârşitul lunii ianuarie la 19,5% , o scădere semnificativă. Peste 95% din totalul îmbolnăvirilor sunt cu tulpina Omicron. Această evoluţie va încheia şi acest cinci val. Cred că în următoarele trei săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute.
În ceea ce priveşte ATI, ar fi scăderea sub 50% a paturilor de la ATI, adică sub 900 de cazuri ATI. Acest lucru să fie corelat cu un trend descrescător. În următoarele trei săptămâni o să ajungem la un număr de cazuri doar cu trei cifre în raportarea zilnică”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Dacă actuala evoluție a situației va înregistra noi valori scăzute, este mai mult ca sigur că din martie vom asista la o ridicare a măsurilor restrictive. Rămâne de așteptat analiza Ministerului Sănătății și, în funcție de concluziile acesteia, ce măsuri vor fi luate în perioda următoare.