A salvat o specie de la extincție și a făcut sute de pui: de ce se retrage Diego din activitate

A salvat o specie de la extincție și a făcut sute de pui: de ce se retrage Diego din activitate

Dincolo de numărul mare de noi specii aflate în mod regulat pe cale de dispariție, ocazional, aflăm și vești bune legate de specii care au reușit să-și revină de la moarte.

Povestea unei broaște țestoase a devenit virală, după ce și-a petrecut câteva decenii încercând să-și salveze specia din care făcea parte de la dispariție. Se preconiza de mult timp faptul că țestoasele gigant nu vor mai exista pe insula Santa Cruz, din Oceanul Pacific, din cauza marinarilor, a piraților, braconierilor și a altor vietăți. În ultima perioadă însă, Fausto Llerena Tortoise Center a apelat la performanța de înmulțire a lui Diego pentru a repopula teritoriul.

diega testoase puieti

Când a devenit atracția insulei, Diego era deja foarte bătrân. La ora actuală, se pare că nu-și dorește decât să se retragă din activitate, având în vedere că va fi ținut minte pentru totdeauna, iar numele său are mari șanse să intre în istorie.

În anii `70, pe insula Espanola din arhipelagul Galapagos se aflau 12 femele și 2 masculi din specia țestoaselor gigant. În speranța repopulării, a fost adus în zonă întâi Casanova, ca în 1976 să fie transportat și Diego. Până atunci, a petrecut aproximativ 30 de ani în Grădina Zoologică din San Diego, Statele Unite ale Americii.

Pe insulă, Diego a petrecut patru decenii, până când cercetătorii au tras concluzia că și-a atins scopul și poate să se retragă. În final, Casanova și Diego au facilitat nașterea a aproximativ 2000 de pui de țestoase gigant în ultimi zeci de ani. Personal, Casanova a ajuns să aibă 800 de pui, iar Diego vreo 500 de pui.

Diego a fost însă cel mai memorabil din efortul de repopulare datorită personalității sale puternice. În permanență, a fost agresiv, activ și foarte vocal în procesul efectiv de împerechere. Acum, pentru că specia a revenit la normal și s-au născut aproximativ 2000 de broaște noi în regiune, Diego poate să se retragă din activitate.

Cu o vârstă de peste 100 de ani, broasca țestoasă cu pricina, împreună cu alte 18 țestoase din proiect, se vor retrage în Insula Espanola, unde vor fi eliberate în sălbăticie. Ca referință, Diego a plecat de acolo în urmă cu 80 de ani, doar pentru a petrece aproximativ 30 de ani la grădina zoologică din San Diego. În final, conform testelor ADN, este înrudit cu 40% dintre țestoasele gigant născute în Galapagos.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI