Mulți oameni preferă margarina în locul untului, care este o alegere nu numai foarte dăunătoare, dar extrem de nocivă pentru organism.
Pe de altă parte, untul conține grăsimi sănătoase și o cantitate mică de unt este foarte benefică pentru organism, consumată în fiecare zi.
Cu toate acestea, există unturi de calitate, făcut din smântână și grăsimea extrasă din lapte, dar sunt și unturi în comerț în care sunt adăugate grăsimi vegetale și uleiuri hidrogenate.
În primul rând, untul de calitate trebuie să fie alb-crem și gustul trebuie să fie de lapte de vacă. Untul în care se adaugă diverse grăsimi hidrogenate au o culoare mai galbenă sau mult prea albă.
În plus, textura untului de calitate trebuie să fie cremos și nu ar trebui să se fărâmițeze atunci când îl taie de la frigider.
Pe de altă parte, un unt de proastă calitate se va sfărâmița sau rupe atunci când încerci să tai o felie.
Poți face un test simplu. Pune puțin unt într-un bol cu apă caldă și agită puțin să se dizolvă.
Dacă untul se dizolvă uniform și lasă perle de grăsime de culoare deschisă, înseamnă că e de calitate.
Dacă se dizolvă greu și lasă în urmă bulgări de grăsime colorată, înseamnă că e un unt de proastă calitate în care s-au pus grăsimi vegetale.
Lumina și aerul pot provoca fiecare oxidarea untului, care afectează gustul acestuia. Untul oxidat este de culoare galben închis la exterior, unde a fost expus. Evită să cumperi produse ambalate necorespunzător și reține că unturile ambalate în ambalaje albe semi-transparente sunt mai predispuse la oxidare decât cele învelite în ambalaj opac din cauza riscului de expunere la lumină în timpul depozitării sau transportului.
Pentru unt de casă mai ieftin, cumpără smântână. Din 600 de grame de smânână vei obține la tine acasă 280 de grame unt.