Tu știi de ce trebuie să pui sare peste cărbuni, înainte de a face grătar? Cât încă mai este cald afară, românii obișnuiesc să încingă grătarele cu pui, porc sau vită. Pentru o mâncare delicioasă, există un truc mai puțin știut de gurmanzi. Află de ce este bine să arunci o mână de sare înainte de a pune carnea pe foc. Este genial ce se întâmplă apoi.
Înainte de a te apuca de grătar, reține aceste sfaturi importante, pentru ca mâncarea să fie pe placul tău. Datorită acestui truc, pe care nu îl știe foarte multă lume, carnea va arăta apetisant, iar gustul te va da pe spate. Iată care este rolul unui pumn de sare aruncat peste cărbunii încinși. Te-ai fi gândit la asta?
Carnea trebuie să fie la temperatura camerei, nu direct din frigider, atunci când vrei să o pui pe grătar. Riscul este că se poate arde la exterior, până ajunge interiorul să fie pătruns. Suntem siguri că nu-ți dorești acest lucru, nu-i așa?
De asemenea, niciodată nu pune bucățile de porc sau pui pe grătarul care nu a fost cutățat înainte sau care nu este bine încins. Dacă respecți aceste recomandări, rezultatul va fi unul spectaculos, iar prietenii te vor felicita pentru friptura gustoasă pe care ai gătit-o. De pe grilaj trebuie îndepărtate resturile de mâncare rămase. Faci asta cu o perie de sârmă, după care freci puțin cu slănină și ceapă. Acest truc are rolul de a da cărnii un gust deosebit, plus că nu se va mai lipi de grătar.
„Grătarul trebuie să fie curat. Ne vom ajuta de o perie de sârmă pentru grătar şi o bucată de slănină, încingem grătarul, îl frecăm cu peria de sârmă după care frecăm puţin cu slănina, grăsimea ajutând foarte mult ca bucăţile de carne să nu se lipească.
Un truc pe care îl ştiu de vreo 20 de ani: peste cărbunii încinşi arunc o mână de sare grunjoasă. Aceasta ajută foarte mult pentru păstrarea unei temperaturi constante, dar şi pentru a diminua posibilitatea ca grătarul să ia foc de la grăsimea scursă din carne.”, dezvăluie chef Cristi Dobre, potrivit Adevărul.
Un alt lucru pe care trebuie să-l faci pentru grătar este să tai carnea mai subțire (va fi pătrunsă mai bine). Recomandat este să aibă 1 cm grosime. Pentru ca friptura să fie fragedă şi foarte aromată, bate cu un ciocan până ce bucata ajunge la jumătatea grosimii originale. Așa cum spuneam anterior, dacă ungi grătarul încins cu ceapă sau usturoi, vei vedea ce gust bun are carnea.
Bucătarii iscusiți spun că nu trebuie să te grăbești cu prepararea cărnii la grătar, în speță cu friptura de porc sau vită, care se rumenește mai greu. Focul să nu fie puternic, deoarece bucățile se vor arde. Metoda folosită de chefi este să scape de grăsime înainte de a așeza carnea pe grătar. Friptura se va afuma dacă acea unsoare va pica pe foc.