A pus ouă fierte în apă cu sare și apoi s-a lins pe degete. Ce deliciu a produs o gospodină
Oul este unul din alimentele prezente în menu-ul zilnic al fiecăruia dintre noi. De la ouăle fierte la cele prăjite, sau omleta de ouă, toate aceste diversități culinare ne plac și le mâncăm zilnic. Dar știai că poți face și ouă muratesau fermentate? Rețetele sunt simple, nu necesită mult timp, iar rezultatul s-ar putea să-ți placă.
Ouă simple, murate sau fermentate, un deliciu pentru fiecare
Rețetele pentru acest tip de ouă pot fi extrem de simple, sau, dacă preferați să încercați ceva nou, se poate face în combinație cu kimchi, care se adaugă ulterior ca o garnitură foarte gustoasă pentru boluri de orez, ramen, salate și sandvișuri.
Preparatul original prevede că ouăle se pun la murat într-un borcan de kimchi. Astfel se obține cea mai pronunțată aromă și cel mai rapid timp de murare, dar există alte două metode de preparare a acestor mici bijuterii gustoase de frigider.
Ouăle murate în mod tradițional în saramură împreună cu kimchi, rețeta pe care o veți vedea mai jos, și înfășurarea ouălor în frunze de kimchi într-o variantă fără saramură. Atunci când un preparat este atât de simplu, ingredientele strălucesc cu adevărat. De aceea, vă recomandăm să folosiți ouă de cea mai bună calitate pe care o puteți găsi pentru cea mai bună aromă posibilă.
Rețeta de ouă murate cu kimchi
În primul rând vom avea nevoie de câteva ingerdiente pentru a putea face preparatul. Așa că, iată care vor fi ingredietenele necesare:
- 1 cană de oțet de orez condimentat
- 1 ceașcă de oțet alb
- 1 ceapă verde, tăiată în bucăți, opțional
- 12 ouă mari de crescătorie liberă, fierte și decojite
- 1/2 până la 1 cană de kimchi, în funcție de gustul tău
Mod de preparare
Adunați ingredientele. Așezați un strat de kimchi pe fundul borcanului, apoi aruncați cu grijă 2 sau 3 ouă deasupra. Folosind o furculiță, puneți un alt strat de bucăți de kimchi peste ouă, apoi adăugați alte 2-3 ouă deasupra. Repetați până când toate ouăle sunt folosite, cu kimchi distribuit uniform între straturi.
Se toarnă oțetul de orez alb și cel condimentat până când ouăle sunt acoperite. Închideți ermetic borcanul și puneți-l la frigider pentru cel puțin 24 de ore, apoi consumați-l în decurs de o săptămână.
Cea mai simplă rețetă de ouă fermentate
Dacă nu vă plac mâncărurile condimentate, există cea mai simplă rețetă pentru a face ouă fermentate. Nu necesită multă muncă, și se face foarte repede.
Se prepară saramura, și toți știm cum se face, apoi se toarnă peste ouă. Puteți adăuga mai multă apă dacă este necesar. Acoperiți borcanul cu un capac și puneți greutățile de fermentare în borcan pentru a asigura rezultate perfecte ale fermentării. Lăsați ouăle să fermenteze timp de 3 zile, la temperatura camerei.
Citește și: Rețeta originală de ouă umplute. Aperitivul perfect pentru Revelion, cât de ușor sunt de preparat
Diferența dintre ouăle fermentate și cele murate
Ouăle fermentate au un gust asemănător cu cel al ouălor fierte tari, mai ales dacă folosiți o simplă saramură sărată. Ele sunt doar puțin mai spumoase și au o textură ușor diferită.
Metoda folosită pentru conservarea lor este asemănătoare cu cea a murăturilor, doar că nu este implicat oțetul. De aceea, gustul este mai apropiat de cel al ouălor fierte tari decât de cel al ouălor murate.
Când pui ouăle la murat, vrei să păstrezi borcanul în frigider timp de două zile, în timp ce pentru varianta fermentată se păstrează borcanul la temperatura camerei.
Ouăle fermentate rezistă mai puțin decât cele murate, dar datorită aromei lor blânde sunt mai versatile și le poți folosi în multe rețete.
Cât durează ouăle fermentate?
Dacă ați mai făcut ouă murate, știți că acestea pot rezista până la o lună în frigider. Ouăle fermentate nu rezistă atât de mult, dar le puteți păstra totuși aproximativ două săptămâni în frigider.
Pentru a fi sigur că ouăle pot fi consumate în siguranță, faceți un test de miros. Dacă miros la fel ca atunci când le-ați transferat în frigider, acestea sunt încă bune și sigure pentru a fi consumate. Dacă observați vreo schimbare de miros, aruncați-le.
Arome de ouă fermentate
O altă rețetă de ouă fermentate face ouă fierte tari cu un gust fermentat. Cu toate acestea, puteți amesteca lucrurile și puteți transforma simplele ouă fermentate în gustări sau aperitive sofisticate. Pentru a face acest lucru, puteți adăuga diverse ingrediente în saramură. Iată câteva recomandări:
- Mărar
- Boia de ardei
- Jalapenos
- Usturoi
- Ceapă
- Saramură de varză murată
Cum faci cele mai bune ouă fermentate
Dacă nu ați mai făcut niciodată ouă fermentate sau murate și vă simțiți puțin emoționat de acest proces, avem câteva sfaturi în plus care vă vor ajuta. Asigurați-vă că ouăle sunt fierte tare
De obicei, ouăle fierte tari durează între 12 și 18 minute pentru a fi gătite. Dacă le fierbeți într-o oală cu apă, începeți să cronometrați după ce apa începe să fiarbă. Pentru această metodă, 12 minute ar trebui să fie mai mult decât suficient, dar puteți fierbe timp de 15 minute doar pentru a fi siguri.
Dacă folosiți metoda cu aburi recomandată în rețeta noastră, trebuie să adăugați ouăle în coșul de aburi după ce apa a început să fiarbă. Dacă aveți un singur strat de ouă în coș, ouăle vor fi gata mai repede. Pentru 15 ouă, așa cum cere rețeta, va trebui să așezați ouăle în straturi, de aceea vă recomandăm 18 minute de gătire la abur.
Timp de fermentare
Două sau trei zile sunt de obicei recomandate pentru ouăle fermentate. Cu toate acestea, deoarece fermentarea trebuie să aibă loc la temperatura camerei, puteți ajusta timpul în funcție de necesități. În timpul verii, este recomandat să reduceți timpul, deoarece temperaturile ridicate pot strica ouăle. Dacă sunteți îngrijorat, puteți deschide borcanul și face un test de miros. Dacă ouăle miros a putrezit, cel mai bine este să le aruncați.
În timpul lunilor de iarnă, sau dacă preferați un pic mai multă efervescență, puteți fermenta ouăle pentru încă o zi sau două.
Rețetă de ouă fermentate
Ingrediente
- 15 ouă
- 1/4 cană de zer
- 1 lingură de sare de mare
- 1 cană de apă filtrată
- puteți folosi 1/2 linguriță de starter de cultură sau saramură
Mod de preparare
Umpleți cratița cu apă până când aceasta ajunge la fundul coșului de aburi (aproximativ 2,5 cm). Dacă nu aveți un coș de aburi, umpleți pur și simplu cratița cu ½ inch de apă.
Încălziți apa la foc mare până când aceasta fierbe și produce aburi, apoi ppriți focul. Așezați cele 15 ouă în coșul de aburi sau pe fundul cratiței. Acoperiți cratița cu un capac și fierbeți la aburi timp de aproximativ 18 minute la foc mediu.
Scoateți ouăle din coșul de aburi și puneți-le într-un bol cu apă cu gheață. Lăsați ouăle să se răcească complet. Între timp, amestecați zerul (sau starterul de cultură) și sarea într-o cană de apă pentru a face saramura. Se amestecă până când zerul și sarea se dizolvă.
Decojiți ouăle și puneți-le în borcan. Turnați saramura peste ouă. Puteți adăuga mai multă apă dacă este necesar. Acoperiți borcanul cu capacul Easy Fermenter Lid și puneți greutățile de fermentare în borcan pentru a asigura rezultate perfecte de fermentare. Lăsați ouăle să fermenteze timp de 3 zile, la temperatura camerei. Odată ce procesul de fermentare s-a încheiat, depozitați ouăle fermentate în frigider.