Este unul dintre cele mai sănătoase alimente, având beneficii nu doar pentru buna funcționare a organismului uman, ci și pentru grădină. Află ce se întâmplă dacă pui foi de ceapă în răsadurile de roșii. Trebuie să folosești și tu acest truc simplu.
Grădinarii știu deja că resturile organice din bucătărie pot fi transformate într-un produs excelent pentru fertilizarea plantelor și florilor din grădină. Numit compost, acesta se obține, în general, din descompunerea acestor resturi combinate cu frunze sau iarbă uscată și apă. Din acest amestec nu lipsesc nici cojile de ceapă.
Puțini știu că acestea pot fi puse pur și simplu în solul din grădină, rezultatele fiind spectaculoase. Sunt un îngrășământ eficient pentru răsadurile de roșii, pentru că le vor crește capacitatea de a da roade, le protejează de boli, dar și de anumite insecte dăunătoare.
Tot ce trebuie să faci este să pui câteva foi de ceapă pe sol, lângă fiecare răsad. Acestea nu sunt doar un îngrășământ natural, cu proprietăți fungicide și bactericide, sunt foarte eficiente ca insecticid pentru protejarea culturilor de roșii. Iată câteva dintre efectele benefice pe care le au asupra plantelor.
Te-ar putea interesa și: Ce este interzis să plantezi lângă ceapă în curte. Se va strica recolta
Foile de ceapă protejează de anumite boli și țin dăunătorii la distanță. Au în compoziție substanțe naturale cu proprietăți antibacteriene și antifungice. Astfel, răsadurile nu vor fi afectate de putrezirea rădăcinilor sau a tulpinilor și nici de păianjenii roșii, viermii sârmă sau afidele.
Pentru că au în compoziție și nutrienți esențiali, foile de ceapă au și rol hrănitor. Ele sunt bogate în fosfor, potasiu și sulf, compuși ce ajută la îmbunătățirea sănătății răsadurilor și la creșterea vigorii acestora.
Joacă un rol important și în drenajul solului în care cresc plantele, datorită structurii poroase. Un detaliu esențial în cazul răsadurilor de roșii – dacă stau într-un sol prea umed, rădăcinile și tulpinile pot putrezi.
Conțin azot și calciu, elemente ce sporesc fertilitatea substratului. Acest lucru va însemna nu doar o recoltă mai bogată de roșii, dar și una de bună calitate.
Te-ar putea interesa și: Ce presărau bunicii peste roșii ca să fie dulci și suculente. Secretul vechi de zeci de ani