A pus boabe de orez peste telefonul căzut în apă, iar la câteva minut distanță rezultatul a fost uimitor. Trucul este util
Telefonul tău mobil reprezintă totul, unii ar spune că toată viață lor este într-un telefon mobil. Dar ce te faci dacă, din întâmplare, îți scapă în apă? Simplu, te folosești de un truc deja testat de alții, și anume să pui boabe de orez peste telefonul căzut în apă. Citește mai departe și vezi care este efectul acestui truc.
Smartphone-ul a intrat la apă
Telefoanele inteligente și apa nu fac casă bună, după cum au învățat milioane de oameni care au avut de suferit în urma unor situații de acest gen.
Experții spun că, chiar dacă un telefon este udat, există măsuri pe care le puteți lua pentru a-l recupera, dar este nevoie de răbdare și de capacitatea de a lăsa telefonul în pace.
Într-un număr mic de cazuri, telefoanele inundate reușesc să se usuce singure în decurs de câteva zile sau săptămâni. Dar acest lucru nu este obișnuit.
Și, deși unele telefoane mai noi sunt rezistente la apă și pot suporta o cădere rapidă într-o găleată sau într-o toaletă, niciunul nu este rezistent la apă.
Ceea ce ucide un telefon ud este electricitatea, spun epxerții în domeniu:
„Nu îl încărcați. Nu îl conectați pentru a vedea dacă funcționează. Dacă este pornit, electricitatea va curge, va atinge apa care se află în interior și atunci se prăjește placa (de circuit)”, spun specialiștii.
Acest lucru este valabil și în cazul în care telefonul încă funcționează după ce a fost scăpat în apă.
Funcționează trucul cu boabe de orez peste telefonul căzut în apă?
Așa-numitul truc cu orez pare a fi un sâmbure de înțelepciune străveche, transmis de la o generație la alta.
Aproape că ți-i poți imagina pe strămoșii noștri scufundându-și cu mult timp în urmă bunurile prețioase și îmbibate în saci de pânză de sac de orez. Dar de unde a apărut trucul cu orezul, și dacă funcționează cu adevărat?
În iulie 2007, la mai puțin de o lună de la lansarea primului iPhone, un membru al forumului MacRumors, pe nume jorsuss, a lansat un topic intitulat ”Mi-a căzut iPhone-ul în apă” cu o poveste cunoscută: ”Verificam dacă am primit vreun apel sau mesaj și l-am scăpat în chiuvetă„.
Jorsuss a acoperit telefonul cu orez în ceea ce ar putea fi prima încercare documentată de a folosi trucul orezului pe un iPhone. Nu a funcționat, dar este o dovadă că metoda a existat înainte de iPhone, chiar dacă detaliile tehnicii erau neclare.
Cu o lună mai devreme, în iunie 2007, un reporter al Washington Post și-a scăpat BlackBerry-ul într-o toaletă în timp ce se pregătea pentru o întâlnire.
Când și-a salvat telefonul folosind trucul cu orez, a meritat o relatare personală în ziar, împreună cu un articol pe LifeHacker: ”Uscați-vă gadgeturile înmuiate în orez”.
Dar sfatul cu salvarea a telefoanelor este anterior smartphone-ului, în anul 2000, cel puțin un utilizator l-a folosit pentru a-l ajuta să reînvie un Nokia 5130.
Răspunsurile în urma testelor, spun că nu funcționează
În 2014, Gazelle.com a efectuat un test semi-formal cu boabe de orez care a indicat că nu este așa. Dintre cei șapte desicanți de uz casnic pe care i-au testat, orezul nefiert a fost cel mai puțin absorbant, după nisipul pentru pisici, cușcușul, fulgii de ovăz și orezul instant.
Află și: Și-a scăpat telefonul în rollercoaster, dar recuperarea lui a fost un spectacol remarcabil
Dacă nu sunteți dispus să cheltuiți bani serioși, cea mai bună opțiune ar fi să lăsați telefonul pe un raft să se usuce la aer, au sugerat cei de la Gazelle.com.
Indiferent de dovezi, trucul cu orezul rezistă pentru că sună corect, chiar dacă nu este. Orezul absoarbe apa, absorbția apei este esențială pentru salvarea unui telefon, deci orezul vă va salva telefonul.
Și de fiecare dată când un telefon cade în toaletă sau în chiuvetă, trucul cu boabe de orez este transmis din nou, de la părinte la copil, de la prieten la prieten.
Nenumărate mărturii vorbesc despre eficacitatea orezului, dar realitatea este că până și quinoa are mai mult randament decât orezul când vine vorba de absorbția apei din telefonul mobil.