01 dec. 2020 | 13:36

A pus bicarbonat în apa în care fierbea ouă. Ce efect uluitor s-a produs după punctul de fierbere

Știri generale
A pus bicarbonat în apa în care fierbea ouă. Ce efect uluitor s-a produs după punctul de fierbere
Ouă fierte mai ușor de curățat dacă adăugați bicarbonat de sodiu în apă

Gospodinele găsesc mereu metode de preparare a mâncărurilor perfecte, folosindu-se de bicarbonat de sodiu. Una dintrele ele are legătură cu amestecul de bicarbonatul de sodou și ouăle fierte. Există o mulțime de teorii diferite despre cum să folosești bicarbonatul. Dar una care este deosebit de interesantă implică adăugarea unui pic de bicarbonat de sodiu în apa fiartă.

Ouă fierte, mai ușor de curățat dacă adăugați bicarbonat de sodiu în apă

Toți am mâncat, la micul dejun, ouă fierte. Unora le plac mai moi, altora mai tari, dar singura problemă majoră este decojirea. Uneori îți cam piere cheful până decojești un ou ca să rămână întreg, iar albușul să fie așa cum trebuie. Gospodinele, inventive, au găsit o modalitate de a rezolva problema decojirii ouălor rapid, și fără prea mari bătaie de cap.

”Curățarea dificilă este caracteristică ouălor proaspete cu un pH relativ scăzut de albumină, ceea ce determină cumva aderența albuminei la membrana învelișului interior mai puternică decât coerează cu ea însăși. La pH-ul tipic după câteva zile de refrigerare, în jurul valorii de 9,2, coaja se decojeste ușor. Dacă ajungeți cu o cutie de ouă foarte proaspete și trebuie să le gătiți imediat, puteți adăuga o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu la un litru de apă pentru a face apa de gătit alcalină, deși acest lucru intensifică aroma sulfurii”, spun cei care au testat metoda.

O gospodină a testat metoda bicarbonatului de sodiu la fierberea ouălor

Una din gospodine a încercat această metodă și a folosit prima dată ouă care fuseseră în frigider de mai puțin sub o săptămână, iar a doua oară cu ouă pe care le cumpărase cu două zile înainte. De ambele ori, gospodina a fiert patru ouă pe rând, două într-o oală cu un litru de apă simplă și două într-o oală cu un litru de apă plus o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. A spălat mai întâi ouăle în apă rece, apoi le-a pus la fiert.

După ce le-a luat de pe foc, le-a lăsat să stea acoperite timp de 10 minute. Ca să se întârească repede coaja, le-a transferat în băi de apă rece cu gheață, până când s-au răcit complet și apoi a început adevărata distracție: curățatul de coajă. Gospodina noastră a spus că a avut două rezultate diferite. În primul caz, cele două ouă fierte în apă simplă erau destul de ușor de curățat. Au existat câteva locuri în care coaja s-a lipit ferm de albuș.

Dar, în general, ambele ouă au fost destul de frumoase și bune de mâncat, spune gospodina. Primul ou fiert în apa cu bicarbonat de sodiu pe care l-a curățat a fost considerabil mai ușor, coaja ieșind în foi netede și satisfăcătoare. Dar al doilea ou, fiert tot cu bicarbonat de sodiu, a fost mult mai rău, lipindu-se peste tot.

Concluzia:

  • Ouă în apă simplă: destul de ușor de curățat;
  • Ouă în apă și bicarbonat de sodiu: 1 foarte ușor de curățat, 1 foarte greu de curățat.

Adăugarea mai mult de o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu în apă, spune gospodina, ar putea să vă dea rezultate mai bune. Cu alte cuvinte, testul gospodinei la ouăle fierte în apă cu bicarbonat de sodiu au dat greș din cauza cantității de bicarbonat de sodiu pusă. Așa că, acum știți ce aveți de făcut și cum să preparați ouăle fierte așa cum trebuie, dacă folosiți bicarbontaul de sodiu.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Mare surpriză la Chefi la Cuțite. Cine e marele câștigător
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Capital.ro
"Aşa ai un ban în plus în buzunar. Îţi scoţi chiar şi de două ori banii" | Investiţia care devine tot mai profitabilă pentru români
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro