16 iun. 2021 | 15:36

A pus bicarbonat de sodiu direct într-o lămâie. Ce s-a întâmplat după 15 secunde este de necrezut

Știri generale
A pus bicarbonat de sodiu direct într-o lămâie. Ce s-a întâmplat după 15 secunde este de necrezut
Experiment inedit cu o lămâie și bicarbonat de sodiu

Combinațiile de bicarbonat de sodiu și suc de lămâie au devenit un remediu popular la domiciliu. Unii oameni susțin că bicarbonatul de sodiu și sucul de lămâie pot îmbunătăți pielea. Pot trata arsurile la stomac și albesc dinții. Mai multe studii științifice au examinat beneficiile pentru sănătate ale bicarbonatului de sodiu și sucului de lămâie separat. Dar nu există prea multe cercetări care să susțină efectele combinate ale acestor două ingrediente. În afară de asta, dacă ești pasionat de astfel de lucruri, poți face experimente cu bicarbonat de sodiu pus direct într-o lămâie, nu neapărat în sucul extras de la aceasta.

Bicarbonatul de sodiu și lămâia

Este știut faptul că bicarbonatul de sodiu, în combinație cu anumite substanțe, poate genera adevărate experimente științifice. Unele dintrele ele spectaculoase, altele neștiute până acum. Bicarbonatul de sodiu este o bază. Aceasta înseamnă că atunci când oamenii dizolvă bicarbonatul de sodiu în apă, formează o soluție alcalină.

De exemplu, o soluție 0,1 molar de bicarbonat de sodiu are un pH de aproximativ 8,3. Sucul de lămâie conține acid citric și are un pH de aproximativ 3. Adăugarea bicarbonatului de sodiu sucului de lămâie va crește pH-ul pentru a produce o soluție mai neutră.

Experiment inedit cu o lămâie și bicarbonat de sodiu

Un astfel de experiment, realizat folosind combinația dintre bicarbonat de sodiu și o lămâie, a fost prezentat de Diana Whitcroft. În cadrul mai multor sesiuni live, intitulate „Live Science”, Diana Whitcroft le propune micilor internauți diferite experimente.

Unul dintre acestea a fost cel în care a implicat bicarbonatul de sodiu și o lămâie. Efectele combinației au fost spectaculoase. Ideea de a combina bicarbonatul de sodiu și sucul de lămâie se bazează pe principiile de bază ale acidității și ale scării pH-ului. Oamenii de știință folosesc scala pH-ului pentru a măsura aciditatea unei soluții. O soluție poate avea un nivel de pH cuprins între 0 și 14.

Diana Whitcroft a demonstrat care este reacția dintre bicarbonatul de sodiu și acidul citric, sucul de lămâie, în acest caz. Acest experiment distractiv este o modalitate excelentă de a introduce mințile tinere în lumea chimiei, declară Diana. Experimentul denumit „Vulcanii cu lămâie” a necesitat mai multe ingrediente, după cum urmează:

  • Tavă sau foaie de plăcintă
  • Hârtie
  • Lămâi
  • Cuțit de tăiat
  • Băț de înghețată
  • Linguriţă
  • Colorant alimentar
  • Detergent de vase
  • Bicarbonat de sodiu

 

Efectele bicarbonatului de sodiu instant

Indicațiile date de vedeta „Live Science” au fost cât se poate de clare. Așa se face că Diana a așezat tava pe o suprafață bine acoperită cu ziar. Tava este spațiul unde „Vulcanii cu lămâie” au eruptUlterior a tăiat o mică porțiune de pe fundul unei lămâi, astfel încât să stea în poziție verticală.

I-a tăiat vârful lămâii, expunând pulpa și sucul interior. Cu bățul de înghețată a zdrobit interiorul lămâii, astfel încât „carnea” sau interiorul cărnos a rămas complet împins în jos. După acest pas lămâia era deja umplută în cea mai mare parte cu suc, având grijă să nu străpungă coaja de lămâie.

Următorul pas a fost să pună câteva picături de colorant alimentar în lămâie. Cantitatea de colorant alimentar pe care a utilizat-o a depis de mărimea lămâii și de cât de mult suc a produs prin zdrobirea interiorului.

„Lămâi mici cu foarte puțin suc: 2-3 picături. Lămâi mari cu mult suc: 4-5 picături. Încercați diferite combinații de culori și vedeți ce iese! Puteți chiar să faceți să erupă două sau trei lămâi odată pentru un efect mai mare pe hârtie. Apoi, pune un strop de săpun de vase în lămâie.”, a fost recomandarea Dianei Whitcroft.

După pregătirea ingredientelor Diana a folosit lingurița, presărând în lămâie câteva lingurițe de bicarbonat de sodiu. „Din nou, în funcție de mărimea lămâii, va trebui să ajustați cantitatea. Lămâi mici cu puțin suc: 2-3 lingurițe. Lămâi mari cu mult suc: 4-5 lingurițe.”, spune Diana Imediat, după ce a presărat bicarbonatul de sodiu, efectul de clocotire a apărut.

„Este probabil că va trebui să utilizați lingura sau bățul de gheață pentru a amesteca mai bine sucul și bicarbonatul de sodiu. Lămâile vor începe acum să se reverse cu bule colorate.”, a spus Diana la finalul exeprimentului.

 

De ce acest efect din combinația de bicarbonat de sodiu și lămâie

La finalul experimentului, adresat celor mici, între 5 și 10 ani, Diana Whitcroft le-a explicat micilor chimiști care este de fapt motivul pentru reacția observată prin combinarea de bicarbonat de sodiu și lămâie.

„Când s-a adăugat bicarbonatul de sodiu la zeama de lămâie, acesta a făcut bule și spumă. Acest lucru se datorează faptului că atunci când bicarbonatul de sodiu și acidul citric, sucul de lămâie, sunt combinate, reacționează formând dioxid de carbon gazos. În același timp formează un compus chimic numit citrat de sodiu. Dioxidul de carbon este cel care provoacă toate acele bule.

Amintiți-vă că CO2 este gazul care face ca recipientul de apă seltzer să se spargă. Știm că dioxidul de carbon este gazul primar pe care îl expirăm atunci când respirăm. Apare în mod natural în atmosfera Pământului și este emisă de surse naturale, cum ar fi gheizerele (și vulcanii), precum și procesele industriale.”, a explicat Diana Whitcroft.

PlaySport
WOW! Mădălina Ghenea n-a mai apărut niciodată așa! Cum s-a lăsat pozată pe străzile din Veneția
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi, un picior de-al ei a fost descoperit într-un parc
Cancan.ro
Nu e o glumă! Meghan Markle s-a apucat să vândă dulceață de căpșuni 😲
Stirile PROTV
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Romania TV
Câți bani li s-a promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Capital.ro
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
EVZ.ro
Iahnie de fasole de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
Adevarul
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
BZI.ro
Cât costă sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu? Este model american de lux, din lemn masiv – FOTO
Spynews.ro
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Ce preț are sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu. Este un model unicat și de lux
Redactia.ro
Se pregătește ”nota de plată”! Ce riscă Ronald Araujo, după gesturile făcute la adresa lui Istvan Kovacs
Digisport.ro
Pepe a dezvăluit ce etnie are. Nici soția sa nu este româncă: „Mi s-a spus că sunt mai focos decât un român”
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de trăit
Digi24
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Digi24
Nadia Comăneci, apariție-surpriză la București. Cum și cu cine s-a afișat fosta mare gimnastă
Unica.ro
Reguli noi pentru românii care obțin venituri din chirii. Cum se stabilește impozitul
EVZ.ro
Un cățel de usturoi seara. Cum se consumă și la ce ajută
Spynews
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
Capital.ro
Horoscop celest 2024. Mesajul de la îngerul tău păzitor pentru succes și împlinire personală
Antena 3
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
Pensiile ÎNTÂRZIE în MAI. CÂND vin BANII de PAȘTE
Mediaflux
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro