Combinațiile de bicarbonat de sodiu și suc de lămâie au devenit un remediu popular la domiciliu. Unii oameni susțin că bicarbonatul de sodiu și sucul de lămâie pot îmbunătăți pielea. Pot trata arsurile la stomac și albesc dinții. Mai multe studii științifice au examinat beneficiile pentru sănătate ale bicarbonatului de sodiu și sucului de lămâie separat. Dar nu există prea multe cercetări care să susțină efectele combinate ale acestor două ingrediente. În afară de asta, dacă ești pasionat de astfel de lucruri, poți face experimente cu bicarbonat de sodiu pus direct într-o lămâie, nu neapărat în sucul extras de la aceasta.
Este știut faptul că bicarbonatul de sodiu, în combinație cu anumite substanțe, poate genera adevărate experimente științifice. Unele dintrele ele spectaculoase, altele neștiute până acum. Bicarbonatul de sodiu este o bază. Aceasta înseamnă că atunci când oamenii dizolvă bicarbonatul de sodiu în apă, formează o soluție alcalină.
De exemplu, o soluție 0,1 molar de bicarbonat de sodiu are un pH de aproximativ 8,3. Sucul de lămâie conține acid citric și are un pH de aproximativ 3. Adăugarea bicarbonatului de sodiu sucului de lămâie va crește pH-ul pentru a produce o soluție mai neutră.
Un astfel de experiment, realizat folosind combinația dintre bicarbonat de sodiu și o lămâie, a fost prezentat de Diana Whitcroft. În cadrul mai multor sesiuni live, intitulate „Live Science”, Diana Whitcroft le propune micilor internauți diferite experimente.
Unul dintre acestea a fost cel în care a implicat bicarbonatul de sodiu și o lămâie. Efectele combinației au fost spectaculoase. Ideea de a combina bicarbonatul de sodiu și sucul de lămâie se bazează pe principiile de bază ale acidității și ale scării pH-ului. Oamenii de știință folosesc scala pH-ului pentru a măsura aciditatea unei soluții. O soluție poate avea un nivel de pH cuprins între 0 și 14.
Diana Whitcroft a demonstrat care este reacția dintre bicarbonatul de sodiu și acidul citric, sucul de lămâie, în acest caz. Acest experiment distractiv este o modalitate excelentă de a introduce mințile tinere în lumea chimiei, declară Diana. Experimentul denumit „Vulcanii cu lămâie” a necesitat mai multe ingrediente, după cum urmează:
Indicațiile date de vedeta „Live Science” au fost cât se poate de clare. Așa se face că Diana a așezat tava pe o suprafață bine acoperită cu ziar. Tava este spațiul unde „Vulcanii cu lămâie” au erupt. Ulterior a tăiat o mică porțiune de pe fundul unei lămâi, astfel încât să stea în poziție verticală.
I-a tăiat vârful lămâii, expunând pulpa și sucul interior. Cu bățul de înghețată a zdrobit interiorul lămâii, astfel încât „carnea” sau interiorul cărnos a rămas complet împins în jos. După acest pas lămâia era deja umplută în cea mai mare parte cu suc, având grijă să nu străpungă coaja de lămâie.
Următorul pas a fost să pună câteva picături de colorant alimentar în lămâie. Cantitatea de colorant alimentar pe care a utilizat-o a depis de mărimea lămâii și de cât de mult suc a produs prin zdrobirea interiorului.
„Lămâi mici cu foarte puțin suc: 2-3 picături. Lămâi mari cu mult suc: 4-5 picături. Încercați diferite combinații de culori și vedeți ce iese! Puteți chiar să faceți să erupă două sau trei lămâi odată pentru un efect mai mare pe hârtie. Apoi, pune un strop de săpun de vase în lămâie.”, a fost recomandarea Dianei Whitcroft.
După pregătirea ingredientelor Diana a folosit lingurița, presărând în lămâie câteva lingurițe de bicarbonat de sodiu. „Din nou, în funcție de mărimea lămâii, va trebui să ajustați cantitatea. Lămâi mici cu puțin suc: 2-3 lingurițe. Lămâi mari cu mult suc: 4-5 lingurițe.”, spune Diana Imediat, după ce a presărat bicarbonatul de sodiu, efectul de clocotire a apărut.
„Este probabil că va trebui să utilizați lingura sau bățul de gheață pentru a amesteca mai bine sucul și bicarbonatul de sodiu. Lămâile vor începe acum să se reverse cu bule colorate.”, a spus Diana la finalul exeprimentului.
La finalul experimentului, adresat celor mici, între 5 și 10 ani, Diana Whitcroft le-a explicat micilor chimiști care este de fapt motivul pentru reacția observată prin combinarea de bicarbonat de sodiu și lămâie.
„Când s-a adăugat bicarbonatul de sodiu la zeama de lămâie, acesta a făcut bule și spumă. Acest lucru se datorează faptului că atunci când bicarbonatul de sodiu și acidul citric, sucul de lămâie, sunt combinate, reacționează formând dioxid de carbon gazos. În același timp formează un compus chimic numit citrat de sodiu. Dioxidul de carbon este cel care provoacă toate acele bule.
Amintiți-vă că CO2 este gazul care face ca recipientul de apă seltzer să se spargă. Știm că dioxidul de carbon este gazul primar pe care îl expirăm atunci când respirăm. Apare în mod natural în atmosfera Pământului și este emisă de surse naturale, cum ar fi gheizerele (și vulcanii), precum și procesele industriale.”, a explicat Diana Whitcroft.