A pus apă oxigenată peste florile din curte timp de două zile. Truc genial, ce a observat imediat după

A pus apă oxigenată peste florile din curte timp de două zile. Truc genial, ce a observat imediat după
A pus apă oxigenată peste florile din curte timp de două zile

Apa oxigenată se poate dovedi de mare folos în rezolvarea unor probleme casnice ori în ritualurile de înfrumusețare.

A pus apă oxigenată peste florile din curte timp de două zile

Apa oxigenată reprezintă un chimical netoxic, iar una dintre întrebuințări ale sale te ajută să salvezi plantele. De cele mai multe ori, plantele din ghivece suferă dacă le uzi prea des deoarece rădăcinile lor încep să putrezească, iar dacă le uzi prea rar, ele se usucă.

Dacă frunzele se îngălbenesc și pământul mustește de apă, poți să scoți planta din ghiveci și poți să verifici rădăcinile. Trebuie să tai orice rădăcină care a putrezit, se îndepărtezi firele moi și jilave, pentru a rămâne numai cu rădăcini curate și sănătate. Apoi, într-un nou ghiveci, cu pământ bun, uscat și reavăn, se amestecă bobițe de perlit, se dreanează bine apa pe viitor și se sapă bine pământul în care se va planta floarea bolnavă. Se lasă planta câteva ore afară să se usuce cât mai bine, apoi se diluează o parte apă oxigenată cu trei părți de apă și se pulverizează pe rădăcini.

Alte întrebuințări ale apei oxigenate

De precizat este că apa oxigenată combate mucegaiul, distruge bacteriile și ciupercile, însă nu atacă și rădăcinile sănătoase. Mai mult, apa oxigenată este benefică și în bucătărie, deoarece dacă cureți placa de lemn pe care tai legumele cu apă oxigenată, aceasta elimină bacteriile, fără să atace sănătatea.

Apoi, o altă întrebuințare a apei oxigenate este aceea de a scoate urmele de la subraț. Pentru asta, se prepară o soluție care să conțină o parte detergent de vase și două părți apă oxigenată, și se aplică pe zona pătată. Se lasă să acționeze pentru o oră și apoi se spală haina în apă rece. Apa oxigenată face unghiile strălucitoare, albindu-le. Se poate face o manichiură franțuzească cu ajutorul ei. Pentru a face asta, trebuie să folosești o soluție de 3% apă oxigenată, pe care să o aplici pe o dischetă demachaintă și să îți masezi unghiile cu ea.

Denumirea științifică a apei oxigenate este peroxidul de hidrogen. Apa oxigenată este un lichid incolor, ce are punctul de fierbere 150,2 °C și cu punctul de topire/înghețare -0,432 °C. Formula chimică a apei oxigenate este H2O2.

De precizat este că o soluție de 3% în apă distilată are numele de apă oxigenată farmaceutică, iar o soluție 35% poartă denumirea de perhidrol. Apa oxigenată este utilizată și ca antiseptic sub forma unei soluții diluate.