După muncă și răsplată, dar mai degrabă: după gătit și curățenie. Atunci când gătim preparate bogate în calorii sau mâncăruri cu sos, gospodinele și gospodarii sunt foarte atenție la procesul de curățenie al bucătăriei. Cum scăpăm de mirosurile neplăcute care rămân în recipiente. Ăsta este cel mai tare truc și funcționează negreșit.
Românii sunt buni gospodari și unii dintre cei mai mari gurmanzi de pe planetă, lucrurile astea se știu deja. Cu toate acestea, mirosul neplăcut de grăsime poate fi tare usturător și poate persista zile întregi, dacă nu este curățat imediat. După o masă copioasă și preparate gustoase și consistente, curățenia este imperios necesară. Iată câteva trucuri esențiale pentru a curăța oalele și cratițele după un festin ca la carte.
În oalele în care faci tocăniță, ciulama sau ciorbă, atunci când călești carnea vei observa că rămâne, aproape de fiecare dată, mirosul de grăsime amestecat cu diverse arome de la alimente. Pentru a scăpa de acest iz neplăcut tot ce trebuie să faci este să pui apă în jumătate de oală și să o pui la fiert. După ce clocotește, trebuie să pui o lămâie tăiată felii cu tot cu coajă și se lasă la fiert pentru câteva minute bune. Datorită parfumului lămâii vei scăpa, aproape imediat, de mirosul neplăcut.
Atunci când prăjim peștele, uleiul folosit apătă un miros puternic și înțepător, care trebuie eliminat cât mai repede. Binențeles, acel ulei nu mai poate fi refolosit pentru alte alimente.
Dacă vrei să scapi de mirosul îngrozitor, tot ce trebuie să faci este să adaugi în acest ulei, când este fierbinte, zeama de la o jumătate de lămâie. Se stinge focul, se amestecă ușor în ulei și se lasă la răcit. Mai departe, se strecoară prin tifon și se ține la rece. Dacă vei urma acești pai vei observa cum mirosul neplăcut de pește va dispărea și, astfel, vei mai putea folosi uleiul respectiv pentru carne sau cartofi prăjiți.
Uleiul curat și dublu rafinat de floarea soarelui are un miros plăcut și foarte fad, dar uleiul folosit pentru carne, pentru ceapă și usturoi capătă mirosuri grele. După ce ai prăjit ouă, șnițele, carne sau alimente condimentate, se strecoară uleiul respectiv după ce s-a răcit și se pune într-o tigaie.
Se adaugă unul sau doi cartofi tăiați în felii mai groase și se lasă la rumenit. Datorită amidonului, cartofii vor elimina mirosul de grăsime mai puțin plăcut și uleiul tău va fi mai limpede și mai curat.