02 aug. 2024 | 22:59

A murit Nicu Covaci. Fondatorul trupei Phoenix avea 77 de ani

News
A murit Nicu Covaci. Fondatorul trupei Phoenix avea 77 de ani

Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, a decedat la vârsta de 77 de ani. Anunțul a fost făcut și pe pagina oficială de Facebook a lui Nicu Covaci, administrată în ultimele luni de colegii săi de trupă.

A murit Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix

Vineri seară, pe 2 august, România și-a pierdut unul din cei mai importanți exponenți ai muzicii rock românești, și a unei generații rebele din anii 70. Vestea tristă a fost anunțată de colegii săi pe rețelele de socializare.

„De azi ne așteaptă, dincolo. Cel care ne-a dat nume. Prin tot ce ne-a lăsat moștenire. Nicu Covaci este, de azi, pururi, nemuritor”, au scris membrii trupei Phoenix pe Facebook.

Cu o zi înainte, colegii săi informaseră că starea lui Nicu Covaci se deteriorase în urma unei intervenții chirurgicale pe creier.

„Spuneam, acum puțin timp, că vom reveni cu detalii despre starea lui Nicu de îndată ce vom avea vești bune. Și am tot așteptat. Și așteptat… Realitatea este că lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine. Tratamentul postoperatoriu nu s-a putut finaliza din cauza complicațiilor, iar asta ne ține conectați și cu emoții. Mari emoții!”, a scris trupa Phoenix pe Facebook.

Covaci a fost o figură emblematică și una dintre cele mai influente personalități din istoria rock-ului românesc.

Nicu Covaci a suferit o operație pe creier

Nicu Covaci a ajuns la Spitalul Județean Timișoara pe 22 martie, unde a suferit o operație pe creier efectuată de echipa condusă de medicul Horia Pleș.

Problemele sale de sănătate au început la începutul lunii martie, când a observat amorțeli la nivelul feței și dificultăți de vedere, moment în care a decis să facă un RMN. Investigațiile au relevat prezența unei tumori cerebrale dificil de operat.

A crescut fără tată până la vârsta de 11 ani

Născut dintr-o croitoreasă basarabeană, Tamara, și un tată bănățean, Covaci și-a petrecut copilăria fără prezența tatălui său, care a fost deținut politic timp de aproximativ un deceniu la primul Canal Dunăre-Marea Neagră.

De mic, Covaci a început să ia lecții particulare de pian, acordeon și a studiat limbile franceză, germană și engleză. Autodidact, a învățat să cânte la muzicuță și ulterior a luat lecții de chitară. A urmat școala primară în secția germană, școala generală în secția română și apoi liceul și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Pe 26 octombrie 1976, Covaci a părăsit România, stabilindu-se inițial în Olanda, apoi în Germania și, în cele din urmă, în Spania. În 2012, locuia în Moraira, Spania.

Pe lângă pasiunea sa pentru muzică, Covaci era și un mare iubitor al motocicletelor și al sportului, practicând atletism, canotaj, karate, box, înot și scufundări.

Pe 23 noiembrie 2019, a fost lansată cartea „Nicolae Covaci – Pictorul”, care prezintă în premieră peste 100 de fotografii cu lucrări de pictură și sculptură realizate de-a lungul timpului de liderul trupei Phoenix.

A fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler

Trupa „Phoenix”, fondată în 1962, a avut un succes considerabil de-a lungul anilor, experimentând diverse subgenuri ale rock-ului, de la muzică beat la rock psihedelic și hard rock, incluzând și elemente de rock progresiv, conform enciclopediaromaniei.ro.

Pasiunea lui Nicu Covaci pentru muzică și pictură a fost evidentă încă din tinerețe. În 1961, alături de Kamocsa Camo Bela, a format trupa ‘Sfinții’, debutând un an mai târziu. Inițial, repertoriul trupei cuprindea cover-uri ale unor formații internaționale renumite precum Beatles, Shadows și Animals, conform Agerpres.

În 1964, trupa și-a schimbat numele în ‘Phoenix’, având în componență pe Nicolae Covaci (chitară solo, voce), Claudiu Rotaru (chitară armonie), Kamocsa Bela (bas), Ioan ‘Pilu’ Ștefanovici (tobe). Ulterior, s-au alăturat și Florin ‘Moni’ Bordeianu (voce) și Gunther Reininger (clape). Prima melodie a trupei, ‘Știu că mă iubești și tu’, a fost înregistrată în 1965 la studiourile Radio. În același an, Covaci a devenit student la Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Pentru contribuția sa semnificativă la muzica rock din România, Nicolae Covaci a fost decorat în 2007 cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler. Anterior, în 2003, a primit diploma ‘Distincția culturală’ din partea președintelui Academiei Române, Eugen Simion, pentru realizările sale culturale remarcabile.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să dea lovitura
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Alertă MAXIMĂ lângă România! Rusia a pus O ȚARĂ NATO pe LISTA ȚINTELOR
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro