A murit medicul chinez care a anunțat prima oară apariția coronavirusului. Cauza decesului

A murit medicul chinez care a anunțat prima oară apariția coronavirusului. Cauza decesului
A murit medicul chinez care a anuntat aparitia coronavirusului

Li Wenliang, medicul care a anunțat public apariția coronavirusului din Wuhan, informează autoritățile. Medicul oftalmolog a fost interogat de către autoritățile din sănătate locale, apoi convocat de Poliția din Wuhan  să semneze o scrisoare de mustrare în care era acuzat de „răspândirea zvonurilor în online” și de „perturbarea gravă a ordinii publice”.

A murit medicul chinez care a anunțat prima oară apariția coronavirusului

Li Wenliang a fost spitalizat pe 12 ianuarie 2020 după ce a contactat virusul de la un pacient de-al său și s-a confirmat că are boala pe 1 februarie. Pe data de 30 decembrie, Li Wenliang le-a spus pe WeChat unor foști studenți de medicină că șase pacienți dintr-o piață locală de fructe de mare au fost diagnosticați cu o boală similară cu Sindromul respirator acut sever și a declarat situație de carantină în spitalul său.

A fost redus la tăcere de către Poliție

Li a explicat, potrivit unei probe, că boala era un coronavirus, o mare familie de virusuri care include sindromul respirator acut sever. Li, un medic în vârstă de 34 de ani care muncea în Wuhan, orașul central din China, epicentrul focarului mortal de coronavirus, le-a explicat prietenilor să-și avertizeze persoanele dragi în privat. Dar doar chestiune de ore capturile mesajelor sale au devenit virale, fără ca numele său să fie șters. Puțin după publicarea acestor mesaje, poliția din Wuhan l-a acuzat că împrăștie zvonuri. A fost unul dintre cei câțiva medici semnalați de poliție că ar fi încercat să denunțe virusul mortal în priele săptămâni de focar. De atunci însă, virusul a luat nu mai puțin de 427 de vieți și a îmbolnăvit mai mult de 20.000 de persoane în toată lumea, inclusiv pe Li.

Coronavirusul a depășit granițele Chinei și a ajuns în peste 20 de țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Rusia și Europa. Epidemia a izbucnit în Wuhan, într-o piață de animale vii, la jumătatea lunii decembrie 2019.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI