Este foarte important să renunți la paie de plastic, în cazul tuturor băuturilor pe care le consumi, acasă sau în deplasare. Cele pe care el adopți în schimb s-ar putea însă să fie destul de periculoase.
Dacă te gândești să nu mai folosești paie de plastic niciodată, pentru că multe dintre ele ajung în ocean, ai foarte multe posibilități, unele mai accesibile decât alte. Te poți orienta către paie de sticlă, bambus sau metal. Există și paie de hârtie de unică folosință care au o amprentă mult mai mică asupra mediului înconjurător decât cele de plastic.
Când folosești însă un pai de metal, este recomandabil să fii foarte preacut, mai ales dacă îl dai celor mici. În funcție de cum este construit, de grosime sau calitate, poate fi fără probleme o armă albă, după cum și-a dat seama o femeie în vârstă de 60 de ani din Marea Britanie.
Elena Struthers-Gardner a fost jocheu în cea mai mare parte a vieții sale. Proaspăt ieșită la pensie, ea se bucura de o băutură rece băgată într-o cană cu capac ce avea un pai fixat în mijlocul capacului. Paiul cu pricina era metalic.
Respectivul pai i-a adus însă sfârșitul. Femeia s-a împiedicat și căzut cu ochiul în paiul metalic. Acesta i-a perforat ochiul și s-a dus până în trunchiul cerebral, conform unui reportaj publicat de The Independent. Paiul avea vreo 25 de centimetri lungime și cea mai mare parte din el i-a intrat în ochiul stâng, înainte să atingă o zonă din creier responsabilă de respirație.
Doctorul care i-a făcut autopsia a concluzionat că întregul set de circumstanțe care a dus la decesul doamnei de 60 de ani a fost doar un accident ciudat. El a profitat de ocazie pentru a avertiza că paiele din materiale dure nu ar trebui folosite niciodată cu un mecanism care le fixează într-o cană sau pahar, deoarece, devin subit semnificativ mai periculoase pentru utilizator.