30 dec. 2024 | 09:36

A murit fostul președinte american Jimmy Carter. Avea 100 de ani și fusese laureat al Premiului Nobel pentru Pace

News
A murit fostul președinte american Jimmy Carter. Avea 100 de ani și fusese laureat al Premiului Nobel pentru Pace
Jimmy Carter s-a stins din viață la 100 de ani

Fostul președinte al Statelor Unite, Jimmy Carter, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani, marcând sfârșitul unei vieți dedicate serviciului public și drepturilor omului. Moartea sa a survenit la peste un an după ce a optat pentru îngrijire paliativă la domiciliu, în orașul său natal, Plains, Georgia. În aceeași casă modestă, Jimmy Carter și soția sa, Rosalynn, și-au petrecut cea mai mare parte a vieții, dedicându-se comunității și cauzelor globale. Rosalynn Carter a murit în noiembrie 2023, la 96 de ani.

Jimmy Carter, cel mai longeviv președinte american

Jimmy Carter a fost cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite, conducând țara între 1977 și 1981. Cariera sa a fost marcată de o minte ascuțită, o etică a muncii riguroasă și o credință religioasă profundă, care i-au ghidat viața personală și pe cea profesională.

„Fondatorul nostru, fostul președinte american Jimmy Carter, a decedat în această după-amiază în Plains, Georgia”, a anunțat Centrul Carter într-un comunicat.

Într-o carieră ce a îmbinat politica, diplomația, activismul și construcția de case pentru cei săraci, Carter s-a remarcat ca un model al altruismului și al rezilienței.

„Credința mea îmi cere – acest lucru nu este opțional – să fac tot ce pot, oriunde mă aflu, oricând pot, cât timp pot, cu tot ceea ce am, pentru a încerca să fac o diferență”, declara Jimmy Carter, în timpul vieții.

Fiul său, Chip Carter, a descris influența tatălui său asupra lumii:

„Tatăl meu a fost un erou, nu doar pentru mine, ci pentru toți cei care cred în pace, drepturile omului și iubirea altruistă. Lumea este familia noastră datorită modului în care el a adus oamenii împreună”.

De la fermă, la conducerea țării

James Earl Carter Jr. s-a născut pe 1 octombrie 1924, în Plains, Georgia, fiind fiul unui fermier și comerciant. A absolvit Academia Navală a SUA în 1946, a lucrat în programul submarinelor nucleare, iar mai târziu a părăsit marina pentru a conduce afacerea familiei în domeniul agriculturii.

Carter a intrat în politică în anii 1960, devenind guvernator al Georgiei între 1971 și 1975. În 1976, și-a surprins rivalii politici câștigând nominalizarea Partidului Democrat și ulterior înfrângându-l pe președintele republican Gerald Ford.

Președinția lui Carter a fost definită de acordurile de la Camp David din 1978, care au adus pace între Israel și Egipt, dar și de provocările economice și criza ostaticilor din Iran. După încheierea mandatului său, el a trăit mai mult decât orice alt președinte american, dedicându-și viața promovării păcii și drepturilor omului.

Carter a devenit cunoscut pentru implicarea sa activă în activități umanitare. A lucrat pentru a construi locuințe pentru cei săraci și a condus misiuni diplomatice până la vârste înaintate. În 2002, a primit Premiul Nobel pentru Pace, fiind recunoscut pentru „eforturile sale neobosite de a găsi soluții pașnice la conflicte internaționale, de a promova democrația și drepturile omului și de a încuraja dezvoltarea socială și economică”.

Influența de după retragerea din politică

După retragerea din politică, Jimmy Carter a continuat să influențeze lumea prin Centrul Carter din Atlanta, care a monitorizat alegeri în mai multe țări și a sprijinit inițiative pentru sănătate și dezvoltare globală.

Carter a fost un susținător ferm al valorilor creștine, predând lecții la școala duminicală până la o vârstă înaintată. Modestia sa era vizibilă încă din prima zi de mandat, când a ales să meargă pe jos la parada de învestire, în loc să folosească limuzina prezidențială.

Tratatul de pace dintre Egipt și Israel rămâne unul dintre cele mai importante momente ale președinției sale, iar eforturile sale diplomatice pentru stabilizarea Orientului Mijlociu au fost recunoscute internațional. Jimmy Carter a părăsit scena politică americană ca un președinte nepopular, dar a devenit unul dintre cei mai respectați foști șefi de stat.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
„Am dormit prin trenuri!” Cum a trecut actorul Marian Râlea peste dramele care i-au zguduit viața: „Teatrul m-a salvat”
Click.ro
VIDEO „Mă prăbușesc, am fost lovit”. Ultimele cuvinte ale pilotului elicopterului rus doborât de o dronă navală ucraineană în Marea Nea
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Mari promisiuni pentru șoferi în 2025. Pe ce drumuri noi vor putea circula
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
Decizie pentru românii cu permis auto categoria B. S-a impus limită 24 ani. E deja în vigoare
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
Lovituri MULTIPLE penstru PENSIONARI și BUGETARI. Începe SCANDALUL
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ce reacție a avut Daniel Dumitrache (Țuki Măcelaru) după ce a ratat victoria în finala Chefi la cuțite. Ce mesaj a transmis
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro