A murit cea mai puternică femeie din istoria Google și Youtube. Susan Wojcicki avea 56 de ani: „Sunt teribil de întristat”

de: Ștefan R. Apostol
10 08. 2024

Pentru miliardele de utilizatori ai serviciilor Google, sau ale paltformei Youtube, numele ar putea să nu însemne nimic. Dar, pentru evoluția acestor giganți, Susan Wojcicki a însemnat enorm. Din păcate, a murit cea mai puternică femeie din istoria Google și Youtube, avea 56 de ani. Decesul survine la doar opt luni de la o altă dramă în familia acesteia. Fiul său, în vârstă de 19 ani, a fost ucis de o supradoză de droguri.

A murit cea mai puternică femeie din istoria Google și Youtube. Susan Wojcicki avea 56 de ani

Susan Wojcicki, fost director general al YouTube, care a fost unul dintre primii angajați ai Google, a decedat vineri la vârsta de 56 de ani, după o luptă de doi ani cu cancerul. Decesul a fost anunțat de soțul ei, Dennis Troper, care i-a adus un omagiu într-o postare pe Facebook.

Directorul general al Google și Alphabet, Sundar Pichai, a declarat că Wojcicki a trăit cu această boală timp de doi ani, afirmând că este „greu să ne imaginăm lumea fără ea”.

„Sunt teribil de întristat de pierderea prietenei mele dragi Susan Wojcicki după doi ani de supravieţuire cu cancer. Ea este la fel de importantă pentru istoria Google ca oricine altcineva şi este greu să ne imaginăm lumea fără ea”, a scris Directorul general al Google și Alphabet, Sundar Pichai.

Pentru miliardele de utilizatori numele poate nu înseamnă nimic, dar pentru industria din care a făcut parte aproape toată viața, Susan Wojcicki a fost considerată una din mințile de pionierat în domeniul tehnologiei.

Fostul CEO și drama familie sale

Susan Wojcicki și soțul ei, Dennis Troper, au avut cinci copii împreună, însă familia lor a trecut printr-o tragedie la începutul acestui an.

Din păcate, decesul acesteia vine la opt luni de la moartea fiului de doar 19 ani. Tânărul Marco Troper avea să moară în urma unei supradoze de droguri, fiind fost găsit mort la Universitatea din California, Berkeley.

Susan Wojcicki, Marco Trooper și soțul ei, Dennis Troper

Marco Troper, student în primul an la UC Berkeley, a fost găsit fără viață în complexul studențesc Clark Kerr în februarie a.c.

„Tragedia mi-a lovit familia ieri Nepotul meu iubit Marco Troper, în vârstă de 19 ani, a murit ieri.

Familia noastră este devastată dincolo de orice înțelegere’, a scris bunica îndurerată. Viața lui Marco a fost curmată prea scurt. Și suntem cu toții devastați, gândindu-ne la toate oportunitățile și experiențele de viață pe care le va rata și pe care le vom rata împreună.

Acasă, el ne spunea povești nesfârșite despre viața și prietenii săi de la Berkeley.”,scria bunica acestuia pe rețelele de socializare.

Troper s-a specializat în matematică și a avut o comunitate puternică de prieteni din căminul său de la Stern Hall și din frăția sa Zeta Psi, potrivit bunicii sale.

Un raport de autopsie a constatat concentrații ridicate de cocaină, amfetamină și Xanax în organismul său la momentul decesului. Raportul a precizat, de asemenea, că Marco suferea de „abuz cronic de substanțe” și că și-a fracturat încheietura mâinii drepte cu două săptămâni înainte de moartea sa.

Susan Wojcicki, unul din primii angajați ai Google

Susan Wojcicki a devenit o figură cunoscută în Silicon Valley, în special în timpul celor nouă ani petrecuți la conducerea YouTube. La începutul carierei sale, a fost creditată ca fiind inițiatoarea achiziției platformei Youtube de către gigantul Google.

A fost considerată un adevărat pioner în industria tehnologiilor, într-o lume dominată de bărbați, dezvoltând multe din soluțiile analitice pe care astăzi Google le are și le pune la dispoziția utilizatorilor săi.

Wojcicki a fost, de asemenea, cunoscută ca fiind unul dintre primii 20 de angajați ai Google, care a achiziționat acțiuni YouTube în 2006 pentru 1,6 miliarde de dolari.

Susan Wojcicki a fost anunțată ca CEO la Youtube în 2014 și, în anul următor, a fost numită de revista TIME drept unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume.

Anul trecut, când lua decizia de a se retrage, știrea a venit ca un șoc, deezchiibrând puțin lucrurile. Ea s-a retras din companie la începutul anului 2023, declarând că „a decis să înceapă un nou capitol axat pe familia mea, pe sănătate și pe proiectele personale care mă pasionează”.

Din păcate, deși timp de 2 ani a încercat să învingă boala, dar și ca urmare a dramei de a-și pierde fiul, Susan Wojcicki nu a mai rezistat, iar astăzi ne luăm la revedere de la ea.