A murit actorul Ștefan Sileanu. Rolul care l-a transformat într-un simbol pentru români
Actorul Ștefan Sileanu ne-a părăsit sâmbătă seara, în urma unui infarct. Actorul avea 80 de ani. Și-a construit faima pe un rol dramatic și complex: l-a jucat pe Vlad Țepeș cum numai el putea s-o facă.
A lucrat cu cei mai mari regizori pe care îi are cinematografia românească
Ștefan Sileanu s-a născut la Buzău, la 15 noiembrie 1939. Talent multivalent, a fost pasionat de pictură și de muzică, dar marea sa iubire a fost teatrul. A frecventat doi ani Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A fost actor al Teatrului Național din Târgu Mureș și al Teatrului Nottara din București.
A avut roluri în numeroase filme. Amintim doar „Scopul și mijloacele” (în regia lui Dan Murgoci), „Amurgul fântânilor” (Virgil Calotescu), „Raliul” (Mircea Drăgan), „Adela” (Mircea Veroiu), „Trandafirul și coroana” (Domnița Munteanu), „Craii de Curtea Veche” (Mircea Veroiu), „Europolis” (Cornel Gheorghiță), „Crucea de Piatră” (Andrei Blaier), „Șobolanii roșii” (Florin Codre), „E periculoso sporgersi” (Nae Caranfil).
În 2013 a jucat în serialul „Rămâi cu mine”. Un actor deosebit de dedicat, pe care publicul îl reduce, cumva, pe nedrept la rolul, memorabil, altfel din „Vlad Țepeș”.
În calitate de pictor, a avut multe expoziții, atât colective, cât și individuale. A avut norocul să-l cunoască pe Corneliu Baba și onoarea de a fi stat la însuși Țuculescu în casă. A expus la Căminul Artei, Galateea, Muzeul Național Cotroceni, Galeria Regală a Casinoului Sinaia, Sala Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, Galeria de Artă din Râmnicu Vâlcea.
Despre sine, spunea: „Nu sunt un credincios, un habotnic, dar cred foarte tare în frumusețea vieții, încerc să exprim treaba asta în pictură și în relațiile pe care le am cu oamenii„.