A mâncat paste reîncălzite, iar la câteva ore a murit. Explicaţia oferită de medici, ce s-a întâmplat, de fapt
Uneori, din lipsă de timp, ajungem să mâncăm pe apucate, iar în unele cazuri chiar să mâncăm preparate încălzite și reîncălzite. Dar, conform informațiilor, această practică poate fi chiar periculoasă. Este și cazul relatat de presa occidentală, în care un tânăr a mâncat paste reîncălzite, iar la câteva ore a murit.
Un student a mâncat paste reîncălzite, iar la câteva ore a murit
A început anul universitar, iar în aceste condiții mulți studenți ar putea încerca să economisească ceva bani atunci când vine vorba de mesele lor, dar un medic a lansat un avertisment dur pentru studenții care nu vor să arunce resturile.
Află și: Alimente periculoase la raft. Autoritățile sunt în alertă, nu consumați aceste produse
Medicul, de altfel unul respectat, își împărtășește expertiza pe canalul său de YouTube, Chubbyemu, unde discută cazuri medicale ciudate în speranța de a-i ține pe oameni informați cu privire la boli.
Un caz particular împărtășit pe canalul său este cel al unui student belgian în vârstă de 20 de ani, cunoscut doar sub numele de AJ, care a decedat în mod tragic după ce au încercat să economisească niște bani reîncălzind spaghete bolognese pe care le lăsase deoparte cu cinci zile înainte.
Avea să fie găsit de părinți a doua zi
Conform relatărilor medicului belgian, studentul lăsase resturile la temperatura camerei înainte de a o termina câteva zile mai târziu și de a ieși să facă sport cu prietenii.
Cu toate acestea, aproximativ o jumătate de oră mai târziu, a venit acasă plângându-se de dureri de cap și de stomac, înainte de a suporta vărsături și diaree.
În loc să meargă la medic, s-a dus direct în pat pentru a dormi, dar, în mod tragic, a fost găsit mort a doua zi de către părinții săi, care s-au dus să îl verifice când nu s-a prezentat la ore.
Ulterior, s-a stabilit că a murit în jurul orei 4 dimineața, la aproximativ 10 ore după ce a ingerat mâncarea.
Citește despre: Medicii se așteaptă la mii de îmbolnăviri în școli, la început de an. “200 de tipuri de virusuri și bacterii ne pândesc!” INTERVIU
Cauza decesului, necroză hepatică și pancreatită acută
O autopsie a arătat că tânărul student a murit din cauza necrozei hepatice și a pancreatitei acute.
„Mulți oameni mănâncă paste, sau orice altă formă de tăiței, care au rămas pentru o zi sau două și sunt bine. Aveți grijă la alimentele lăsate afară mai mult de câteva ore.
Dacă mâncarea miroase ciudat, este întotdeauna mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău.”, mai spune Dr. Bernard în videoclipul său.
În cazul studentului, probele prelevate post-mortem au relevat prezența în organismul său a Bacillus cereus, a mai precizat medicul.
Această bacterie, conform specialiștilor, este un cunoscut agent patogen de origine alimentară care produce toxine, relatează Mirror.
Probele de resturi de mâncare trimise la Laboratorul Național de Referință pentru Focare de Toxiinfecție Alimentară (NRLFO) pentru analiză au relevat, de asemenea, o prezență semnificativă de B. cereus.
Deși B. cereus este asociat în principal cu intoxicațiile alimentare, se raportează din ce în ce mai des că este o cauză a infecțiilor grave și potențial fatale ale tractului non-gastrointestinal, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.
Medicul a mai declarat că gravitatea bolii de care a suferit tânărul, care a murit în octombrie 2008, nu este tipică, dar este totuși important să se practice tehnici adecvate de depozitare a alimentelor pentru a evita orice incident.
Citește și: Alimentele care nu trebuie reîncălzite niciodată. Mulți oameni fac greșeala asta, din păcate
Se recomandă să refrigerați alimentele perisabile în termen de două ore de la preparare. Păsările proaspete de curte, peștele și carnea tocată trebuie consumate sau congelate la două zile după ce au fost gătite, iar carnea de vită, vițel, miel sau porc, în termen de trei până la cinci zile.